Jennifer Simons en Ingrid Bouterse: Twee krachtige vrouwelijke leiders in de Surinaamse politiek

simons bouterse ingrid

Vrouwen wereldwijd nemen steeds vaker de leiding en doorbreken daarmee de mannelijke dominantie, ook in Suriname.

De huidige politieke leiders in Suriname, Jennifer Simons en Ingrid Bouterse van de NDP, zijn krachtige voorbeelden hiervan.

Zij inspireren de volgende generaties en bevorderen niet alleen gendergelijkheid, maar leggen ook de fundamenten voor een inclusiever en representatiever Suriname.

Met hun bekwaamheid en visie zijn zij in staat om duurzame veranderingen in het land te realiseren.

In verschillende landen zijn vrouwen tot president gekozen, wat jonge vrouwen motiveert en de empowerment van vrouwen versterkt.

Recente voorbeelden zijn Claudia Sheinbaum (Mexico), die in 2024 de eerste vrouwelijke president van Mexico werd, Netumbo Nandi-Ndaitwah (Namibië), die in 2025 de eerste vrouwelijke president van Namibië werd, en Paetongtarn Shinawatra (Thailand), die sinds 2024 premier is.

Ook landen zoals Bangladesh, IJsland, Italië, Aruba, Oeganda en Samoa hebben momenteel vrouwelijke premiers. De meeste vrouwelijke politieke leiders hebben de verwachtingen overtroffen en zijn grensverleggend.

Hoewel Suriname nog geen vrouwelijke president heeft gekozen, zijn er wel stappen gezet richting gendergelijkheid. Vrouwen zullen een essentiële rol vervullen in de uitkomst van de Surinaamse presidentsverkiezingen op 25 mei aanstaande. De vraag is: op wie zullen ze stemmen?

Mijn advies aan Surinaamse vrouwen is: De mannen van de andere politieke partijen hebben de afgelopen 60 jaar met hun onetische gedragingen een rommel van Suriname gemaakt. Geef deze twee sterke vrouwen van de NDP de kans om zich te bewijzen.

Suriname heeft behoefte aan vernieuwing en deze twee vrouwen kunnen die vernieuwing tot stand brengen. De toekomst van Suriname is vrouwelijk. Vrouwen hebben de potentie om de Surinaamse politiek te transformeren.

President Santokhi heeft de afgelopen vijf jaar de situatie voor de Surinaamse mannen, en vooral voor de Hindoestaanse mannen, verziekt door leugens, bedrog, misleiding en corrupt gedrag.

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad