Zonder diploma’s maar met loze beloften klimmen Surinaamse politici moeiteloos naar de top

dna de nationale assemblee

De Surinaamse politiek verkeert in een diepe crisis van kwaliteit en dat is grotendeels te wijten aan een zwak en gemakkelijk te misleiden kiezersvolk.

Dat zegt Suriname- analist R. Pinas in gesprek met GFC Nieuws.

Volgens hem is het onbegrijpelijk en zelfs beschamend dat in Suriname politieke partijen vol ongeschoolden en leiders zonder enige serieuze opleiding of bestuurlijke kennis tóch regeermacht kunnen veroveren.

“Laat me eerlijk zijn: in elk normaal land zouden deze figuren niet eens door de voordeur van het parlement komen. In Nederland zouden ze keihard worden weggelachen,” zegt de objectieve waarnemer zonder omwegen.

“Maar in Suriname komen ze aan de macht. Waarom? Omdat een groot deel van het volk nauwelijks begrijpt waar politiek écht over gaat.”

Volgens de analist zonder politieke kleur is de lage scholingsgraad van het Surinaams volk één van de grootste oorzaken van dit gevaarlijke fenomeen.

“Mensen stemmen op basis van etniciteit, familiebanden, emoties of een gratis pakketje. Niet op visie of competentie. Ze geloven alles wat hen wordt wijsgemaakt, hoe belachelijk het ook is.”

Pinas noemt het ook zorgwekkend dat politici zonder enige expertise als “redders van het volk” worden aanbeden.

“We zitten met een bevolking die niet leert van fouten. Die keer op keer kiest voor onbekwame populisten die met gladde praatjes hun zakken vullen.”

Zolang het volk niet wakker wordt en geen eisen stelt aan leiderschap, blijven we vastzitten in deze vicieuze cirkel van onkunde, corruptie en achteruitgang,” waarschuwt hij.

“Het is tijd voor bewustwording, vóór het te laat is.”