Een werkgroep van de Verenigde Naties (VN), gespecialiseerd in kwesties rondom personen van Afrikaanse afkomst, heeft van 24 maart tot 2 april 2025 een bezoek gebracht aan Suriname.
Tijdens deze missie verzamelden de experts informatie over racisme, raciale discriminatie en aanverwante vormen van intolerantie.
Ook beoordeelden zij de mensenrechtensituatie van personen van Afrikaanse afkomst in het land. De voorlopige bevindingen en aanbevelingen werden op de laatste dag gepresenteerd tijdens een persconferentie in de Royal Ballroom.
De delegatie, bestaande uit Barbara Reynolds, Miriam Ekiudoko en Isabelle Mamadou, reisde naar verschillende locaties, waaronder Paramaribo, Totness, Albina, Brownsweg en Onverwacht.
Gedurende hun verblijf spraken zij met vertegenwoordigers van de overheid, de rechterlijke macht, maatschappelijke organisaties en individuen die zich inzetten voor de bestrijding van racisme en discriminatie.
Hoewel Suriname wetgeving heeft tegen raciale discriminatie, zoals vastgelegd in de Grondwet en het Wetboek van Strafrecht, benadrukte delegatieleider Reynolds dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.
Zij wees op structurele achterstanden in onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid en gezondheidszorg voor mensen van Afrikaanse afkomst. Ook het gebrek aan investeringen in infrastructuur in gemeenschappen waar zij wonen, werd als een knelpunt benoemd.
Tijdens de gesprekken ontvingen de VN-experts talloze getuigenissen over discriminatie en sociale uitsluiting. Vooral vrouwen, jongeren en mensenrechtenactivisten wezen op beperkte toegang tot sociale voorzieningen en belemmeringen voor economische vooruitgang. Daarnaast werden hardnekkige negatieve stereotypen als een uitdaging genoemd.
Een ander punt van zorg is het ontbreken van gedetailleerde statistieken over raciale ongelijkheid. De werkgroep riep de Surinaamse overheid daarom op om gegevens over etnische achtergronden en sociale ongelijkheden systematisch te verzamelen en openbaar te maken.
De werkgroep drong er tevens op aan dat Suriname zich volledig conformeert aan het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.
Ook werd het land opgeroepen om actief deel te nemen aan het ‘Tweede Internationale Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst (2025-2034)’.
Dit VN-initiatief richt zich op het bestrijden van raciale ongelijkheid en het bevorderen van herstelrecht voor de gevolgen van slavernij en kolonialisme.
Het volledige rapport met bevindingen en aanbevelingen zal in september 2025 worden gepresenteerd aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, meldt de Communicatiedienst Suriname.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.