Gregorey Doornkamp over het belang van ouderlijk toezicht tijdens zwemactiviteiten

kind zwemmen

Afgelopen zondag vond een tragisch incident plaats in het zwembad van Parima, waarbij een 6-jarig meisje verdronk.

Het verlies van een kind door verdrinking of verstikking is voor ouders een onvoorstelbaar pijnlijke en traumatische ervaring, zegt Gregorey Doornkamp, lifeguard en eigenaar van zwemschool Tukunari, die zich vaker heeft uitgesproken over verdrinkingen in Suriname.

“Als ouder sta je voor een immense emotionele uitdaging, en er zijn geen woorden die dit verdriet kunnen wegnemen. Ik erken hun verdriet”, geeft Doornkamp tegenover GFC Nieuws aan.

Hij benadrukt het belang van alertheid en proactiviteit bij zwemactiviteiten, of het nu gaat om een zwembad, een rivier, of zelfs een badkuip.

Ouderlijk toezicht belangrijk

Doornkamp legt uit dat hoewel lifeguards een belangrijke rol spelen in het bewaken van zwemmers en het reageren op noodsituaties, ze de veiligheid van kinderen niet volledig kunnen garanderen.

“Lifeguards hebben beperkt zicht en aandacht. Ze moeten een groot gebied in de gaten houden, soms met veel zwemmers.”

Bovendien is verdrinking volgens hem vaak onopvallend en gebeurt het in stilte, zonder het gespartel of geroep zoals vaak wordt afgebeeld in films.

Dit maakt het extra moeilijk voor de redders om alles te zien, vooral bij drukke zwemgelegenheden.

“Lifeguards zijn geen oppassers,” voegt hij toe. “Hun taak is toezicht houden en redden, maar ze kunnen niet elk kind individueel volgen. Ouders kennen hun eigen kind het beste en zijn in de eerste plaats de hoofdverantwoordelijke.”

Hij wijst erop dat verzorgers goed op de hoogte moeten zijn van de zwemvaardigheden en het onvoorspelbare gedrag van hun kroost.

“Zwemles is een levensreddende vaardigheid, dus hoe eerder kinderen watervrij worden, hoe beter.”

Watergewenning en zwemles

Het ideale moment om met watergewenning te beginnen, hangt af van de ontwikkeling van het kind, maar Doornkamp adviseert te starten zodra een kind kan lopen, bijvoorbeeld met peuterzwemmen.

“Kies een gecertificeerde zwemschool met ervaring in kinderlessen en oefen buiten de les, bijvoorbeeld met traplopen in het water of drijven.”

Hij benadrukt dat zelfs na het behalen van een zwemdiploma er altijd toezicht moet blijven. “Geen enkel kind is ‘verdrinkingsproof.”

Daarom is constante alertheid en voorbereiding essentieel om verdrinkingen te voorkomen, zowel voor jongeren als voor volwassenen.

Wat te doen in gevallen van verdrinking

Mocht een verdrinkingsincident zich voordoen, dan is snelle actie van levensbelang.

“Grijp meteen in, wacht niet tot het kind ondergaat. Haal het kind eruit en controleer het bewustzijn. Bel 115 bij twijfel; beter te vaak bellen dan te laat. Start reanimatie als het kind niet ademt,” legt Doornkamp uit.

Waterveiligheid in zwembaden en recreatieoorden

De zwemschoolhouder benadrukt ook de rol van zwembaden en recreatieoorden in het vergroten van het waterveiligheidsbewustzijn.

“Er moeten duidelijke en zichtbare waarschuwingen zijn, zoals pictogrammen en borden bij de ingang, douches en zwemzones. Bijvoorbeeld: blijf binnen armbereik van uw kind, geen telefoongebruik bij het water, en geen rennen of duwen.”

Kleurencodes voor de diepte van het water kunnen ook nuttig zijn, zoals rood voor diepe gedeeltes en groen voor ondiepe gedeeltes.

Daarnaast pleit hij voor verplichte herhalingstrainingen voor lifeguards, zodat zij in staat zijn stille verdrinkingen te herkennen, en voor EHBO-demonstraties voor bezoekers, zoals hoe je een kind of volwassene moet reanimeren.

Foto ter illustratie