Professor Hubert Rampersad beweert dat president Chandrikapersad Santokhi persoonlijk de goedkeuring van de Surinaamse Partij voor Welzijn van Mens & Dier (SPMD) heeft gesaboteerd.
Dat staat in een mail die de professor naar GFC Nieuws heeft gestuurd.
Rampersad richtte de partij twee jaar geleden op met als doel deel te nemen aan de komende verkiezingen en zich in te zetten voor natuur- en dierenrechten in Suriname.
Lees verder over het uitgebreid programma van deze partij op deze pagina.
Volgens hem is SPMD de enige partij die zich richt op duurzaamheid en de harmonie tussen mens, dier en natuur.
Volgens Rampersad hebben natuur en dieren in Suriname geen rechten, terwijl criminelen en moordenaars dat wel hebben.
Hij stelt dat president Santokhi uit persoonlijke vijandigheid de partij heeft tegengewerkt door zijn juridische adviseurs bij Justitie en op het kabinet instructies te geven om de statuten van SPMD meer dan vijftien keer af te wijzen.
Deze statuten zouden in lijn zijn met de richtlijnen van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het kabinet van de president, en waren opgesteld met medewerking van deskundigen en notarissen.
Rampersad zegt dat hij zich twee jaar geleden uit het bestuur van de partij terugtrok nadat hem de rol van voorzitter werd ontzegd. Desondanks bleef het kabinet steeds nieuwe bezwaren opwerpen, variërend van de statuten en de naam van de partij tot het aantal bestuursleden.
Uiteindelijk werd SPMD vorige week voor de twintigste keer afgewezen, waarna besloten werd de partij te ontbinden.
Verder beweert Rampersad dat een groep juristen van het Ministerie van Justitie en leden van het kabinet betrokken waren bij de tegenwerking van de partij. Hij noemt specifiek een aantal personen bij naam en stelt dat er herhaaldelijk werd gevraagd of SPMD de partij van Rampersad was.
Daarnaast haalt Rampersad uit naar president Santokhi en diens zoon Richano Santokhi. Hij beweert dat de president het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie volledig controleert en dat tegenstanders met valse beschuldigingen gearresteerd kunnen worden.
Rampersad stelt dat hij om veiligheidsredenen de afgelopen tien maanden niet naar Suriname is gereisd vanwege doodsbedreigingen en beweert in de Verenigde Staten aangifte te hebben gedaan tegen Santokhi, zonder resultaat wegens gebrek aan bewijs.
Tot slot roept Rampersad de Surinaamse bevolking op om bij de komende verkiezingen niet op de VHP te stemmen.
Volgens hem zou deze partij bol staan van corruptie en slechts uit zijn op het verduisteren van de olie-inkomsten in 2028. Hij waarschuwt kiezers om zich niet te laten misleiden door beloftes en pleit voor een bewuste keuze voor de toekomst van Suriname.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com