Kans op noodtoestand in Suriname na verkiezingen groter dan ervoor

protest actie suriname

De kans dat in Suriname voorafgaand aan de parlementsverkiezingen een noodtoestand wordt uitgeroepen is vrij klein.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van GFC Nieuws.

Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er omstandigheden zullen ontstaan die een dergelijke maatregel noodzakelijk maken.

Een noodtoestand wordt doorgaans afgekondigd bij ernstige bedreigingen voor de nationale veiligheid zoals politieke onrust, gewelddadige protesten, terrorisme, natuurrampen of een diepe economische crisis.

Hoewel Suriname te maken heeft met economische problemen en een groeiende ontevredenheid onder de bevolking, lijkt de situatie niet zodanig instabiel dat een noodtoestand voor de verkiezingen gerechtvaardigd zou zijn.

Toch leeft bij een deel van de samenleving de vrees dat president Chan Santokhi de noodtoestand zou kunnen uitroepen als strategisch middel om langer aan de macht te blijven.

Meerdere personen, waaronder politieke tegenstanders en kritische burgers, hebben herhaaldelijk hun zorgen hierover geuit.

Zij vrezen bovendien dat bij een ongunstige verkiezingsuitslag voor de huidige regering, de president deze maatregel zou kunnen gebruiken om verkiezingsuitslagen ter discussie te stellen of protesten te onderdrukken.

Na de verkiezingen is het niet uitgesloten dat maatschappelijke spanningen oplopen, vooral als bepaalde groeperingen de uitslag niet accepteren.

Dit zou kunnen leiden tot grootschalige protesten en in het ergste geval geweld, wat de regering zou kunnen aangrijpen als reden om de noodtoestand alsnog af te kondigen.

Dit zou verstrekkende gevolgen hebben zoals beperking van burgerrechten, een avondklok en de inzet van het leger.

Foto ter illustratie.