Zwemmen in de Surinamerivier is een populaire activiteit, maar het brengt bepaalde risico’s met zich mee, vooral voor mensen met een zwakke weerstand.
Een analyse van de GFC Nieuws onderzoeksredactie wijst op de troebelheid en mogelijke vervuiling van het water, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Een van de grootste zorgen is de aanwezigheid van bacteriën zoals E. coli en fecale coliformen, die wijzen op verontreiniging door menselijk of dierlijk afval.
E. coli en fecale coliformen zijn bacteriën die duiden op verontreiniging door ontlasting.
Ze kunnen na het inslikken van het water maag- en darmklachten veroorzaken, zoals diarree, buikkrampen en misselijkheid. Vooral mensen met een zwakke weerstand lopen risico op ernstigere infecties en complicaties.
Hoewel specifieke recente data over de waterkwaliteit van de Surinamerivier beperkt zijn, is bekend dat oppervlaktewater in sommige delen van ons land onder druk staat door verontreiniging.
Voor mensen met een zwakke weerstand is het raadzaam om voorzichtig te zijn met zwemmen in de Surinamerivier.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele waterkwaliteit en om te zwemmen op officieel aangewezen en gecontroleerde zwemplekken.
In Nederland worden dergelijke locaties regelmatig gecontroleerd op veiligheid en hygiëne, en wordt zwemmen in rivieren en kanalen zonder officiële zwemstatus afgeraden vanwege mogelijke gevaren zoals stromingen en verontreinigingen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com