De vrees voor verkiezingsfraude bij de komende parlementsverkiezingen in Suriname is een onderwerp dat serieuze aandacht verdient.
Pertjajah Luhur- leider Paul Somohardjo uitte eerder in gesprek met GFC Nieuws zijn zorgen over een mogelijk oneerlijk verloop van het verkiezingsproces.
Zijn bezorgdheid komt niet uit het niets, vooral gezien de recente initiatieven om de integriteit van de verkiezingen te waarborgen.
Vorig jaar werd het Anti Fraude Platform opgericht, een samenwerkingsverband tussen de Nationale Democratische Partij (NDP), de Nationale Partij Suriname (NPS) en Broederschap voor Eenheid in Politiek (BEP).
Dit platform, geleid door jurist en voormalig voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau Jennifer Van Dijk-Silos, heeft als doel om waakzaam te zijn over een eerlijk en transparant verkiezingsproces.
Toch blijven er zorgen over mogelijke omkopingspraktijken en fraude. Verscheidene politici hebben gewaarschuwd voor wijdverbreide corruptie die de verkiezingen van 2025 in Suriname zou kunnen ondermijnen.
Hoewel deskundigen beweren dat een goed georganiseerd verkiezingsproces fraude in Suriname vrijwel onmogelijk maakt, wijst de internationale ervaring op het tegendeel.
In verschillende landen is verkiezingsfraude voorgekomen, zelfs wanneer men dacht dat het systeem waterdicht was.
In Rusland worden verkiezingen vaak overschaduwd door beschuldigingen van stembusfraude en onregelmatigheden. Zimbabwe kende in 2018 meldingen van stemmanipulatie.
Ook dichter bij huis zijn er voorbeelden. In Venezuela zijn verkiezingen herhaaldelijk bekritiseerd vanwege onregelmatigheden en manipulatie van stemresultaten.
In Indonesië, het geboorteland van veel Surinaamse Javanen, werden in 2019 honderden verkiezingsmedewerkers ziek of overleden na lange dagen van stemmen tellen, wat leidde tot speculaties over de integriteit van het proces.
Zelfs in democratieën als India zijn er meldingen van lokale verkiezingsfraude, ondanks het gebruik van geavanceerde stemtechnologie.
Deze voorbeelden laten zien dat zelfs in systemen die als robuust worden beschouwd, fraude kan voorkomen.
Suriname moet daarom waakzaam blijven en proactieve stappen ondernemen om de integriteit van het verkiezingsproces te waarborgen, zegt Somohardjo.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com