Kleine partijen werken aan één front voor verkiezingen 2025

stemmen politiek

Kleine politieke partijen in Suriname verkeren in een lastige positie richting de verkiezingen van 25 mei 2025.

Traditioneel stemmen Surinamers op gevestigde partijen zoals de NDP, VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, BEP en de NPS. Bij ontevredenheid verschuift de stem vaak binnen deze traditionele partijen, terwijl nieuwe of kleinere partijen zelden de kans krijgen om door te breken.

Met deze realiteit in het achterhoofd hebben verschillende kleine partijen ingezien dat alleen een gezamenlijke strategie hen een kans biedt om succesvol te zijn bij de stembusgang.

Sinds de invoering van de wetgeving tijdens de eerste regering van Desi Bouterse is pre-electorale samenwerking echter niet langer toegestaan. Dit betekent dat politieke combinaties zoals voorheen niet meer mogelijk zijn. In plaats daarvan moeten partijen onder één vlag of via een lijstverbintenis deelnemen aan de verkiezingen.

Op dit moment werken meer dan tien buitenparlementaire partijen aan modellen om als eenheid deel te nemen aan de verkiezingen.

Hoewel het nog niet duidelijk is onder welke vlag deze samenwerking zal plaatsvinden, is het de bedoeling dat de partijen uiterlijk op 24 februari 2025 hun gezamenlijke inschrijving hebben afgerond. Dit is noodzakelijk om tijdig te voldoen aan de wettelijke eisen voor deelname.

De betrokken partijen zien dit als een unieke kans om gezamenlijk op te komen voor de belangen van hun achterban en het politieke landschap in Suriname te verrijken. De gesprekken zijn intensief, maar er is optimisme dat de samenwerking zal slagen.

De komende weken zullen cruciaal zijn voor deze partijen, zowel in het vaststellen van hun gezamenlijke agenda als in het bepalen van een geschikte vlag waaronder zij zullen deelnemen.

Dit proces vraagt niet alleen om politieke wil en samenwerking, maar ook om een duidelijke visie op de toekomst van Suriname.

Met de juiste strategie hopen de kleine partijen een alternatief te bieden voor het traditionele stemgedrag en een stem te geven aan groepen die zich niet vertegenwoordigd voelen door de grotere partijen.