Leo Brunswijk, algemeen directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS), heeft vandaag tijdens een persconferentie van de regering aangegeven dat er tussen de USD 25 miljoen en USD 45 miljoen nodig is om de acute energieproblemen in Suriname te overbruggen.
Deze investering zal helpen om de stroomvoorziening in het land voor de komende zes maanden te garanderen.
De energiecrisis is veroorzaakt door een ernstig tekort aan water in het stuwmeer, waardoor de opwekking van stroom beperkt is.
Volgens Brunswijk is er dringend behoefte aan 30 megawatt (MW) extra energiecapaciteit om aan de huidige vraag te voldoen. Hij stelt: “De situatie vraagt om onmiddellijke actie, maar we moeten ook werken aan een structurele oplossing voor de toekomst.”
Naast de korte termijnplannen wijst Brunswijk op de noodzaak van grootschalige investeringen om aan de toenemende energievraag te voldoen.
Met de ontwikkelingen in de olie- en gassector, de komst van nieuwe bedrijven en hotels, zal de vraag naar energie blijven groeien. Voor de vervanging en uitbreiding van het huidige energiesysteem is ruim USD 157 miljoen nodig.
Concrete plannen en kostenoverzicht
Uitkijk: Een nieuw station van 110 MW binnen twee jaar, geschatte kosten: USD 110 miljoen.
Nickerie: 4,17 MW extra capaciteit, geschatte kosten: USD 10 miljoen.
Marowijne: 5 MW extra stroom, geschatte kosten: USD 7 miljoen.
De voorgestelde plannen moeten de energielevering structureel verbeteren en Suriname voorbereiden op toekomstige groei.
De EBS-directeur benadrukt dat er niet alleen naar tijdelijke oplossingen wordt gekeken, maar ook naar de implementatie van duurzame maatregelen. Dit vereist samenwerking tussen de overheid, private sector en internationale investeerders.
“Om dit probleem effectief aan te pakken, is niet alleen financiële steun nodig, maar ook een lange termijnvisie en beleidsmatige betrokkenheid,” aldus Brunswijk.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com