De decoratie van premier Mia Mottley van Barbados door de Surinaamse president, Chan Santokhi, lijkt meer een strategische zet dan een oprechte erkenning.
Volgens critici zou de president vooral handelen uit eigenbelang, in de hoop Mottley te winnen voor de kandidatuur van Albert Ramdien als secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
Er wordt gesuggereerd dat Santokhi hoopt dat Mottley haar invloed zal aanwenden om Ramdien te steunen, maar het is twijfelachtig of dit zal gebeuren.
Mottley, die volgens velen op de hoogte is van de politieke malversaties van de Surinaamse regering, zal waarschijnlijk niet zomaar haar steun verlenen aan de regering Santokhi.
De indruk wordt gewekt dat de president vooral bezig is met zijn eigen politieke belangen en het veiligstellen van zijn toekomst.
De manier waarop Santokhi Mottley heeft gehuldigd, lijkt bovendien weinig oprecht. Kritici stellen dat het slechts een publiciteitsstunt is, bedoeld om een positieve indruk achter te laten en een goede naam op te bouwen.
Dit wordt in contrast gesteld met de stijl van de voormalige president Desi Bouterse, die volgens velen wel een echte charismatische persoonlijkheid had die de massa wist te bewegen.
De vergelijking tussen Bouterse en Santokhi is pijnlijk voor de huidige president, die volgens zijn tegenstanders nauwelijks in staat is om de politieke belangstelling van de bevolking op te wekken, laat staan om de harten van de massa te winnen.
In feite roept het optreden van Santokhi vragen op over zijn authenticiteit en motivatie. Terwijl de president zich uitleeft in het hof maken van buitenlandse leiders, blijft de binnenlandse situatie onveranderd, en zijn populariteit lijkt slechts een kwestie van tijdelijke mediablijheid.
De Surinaamse bevolking lijkt inmiddels door te hebben dat dergelijke politieke zetten vaak meer te maken hebben met het zoeken naar eigen voordeel dan met oprechte erkenning van andere landen of leiders. En op de lange termijn zal de waarheid zich uiteindelijk toch laten zien.
Ben M.D.
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud