Een leven in Suriname gefinancierd door Nederlandse bijstandsuitkering blijkt zeer riskant

reizen nederlands paspoort

Het klinkt bijna als een slim plan: een comfortabel leven in Suriname terwijl je in Nederland een bijstandsuitkering blijft ontvangen.

In de wandelgangen hoor je weleens verhalen van mensen die zich niet uitschrijven bij de gemeente en via een omweg, bijvoorbeeld via Frankrijk en Frans-Guyana, in Suriname belanden.

Maar is dit écht zo slim? GFC Nieuws Lifestyle onderzocht de risico’s.

Het ontvangen van een Nederlandse uitkering terwijl je feitelijk in Suriname woont, brengt serieuze juridische en financiële gevaren met zich mee.

Bijstand is namelijk bedoeld voor mensen die in Nederland wonen. Langdurig verblijf in het buitenland zonder dit te melden, wordt gezien als fraude.

De Nederlandse overheid voert streng toezicht uit, vaak met hulp van technologie en internationale samenwerking.

Bij ontdekking wordt je uitkering stopgezet en kun je gedwongen worden om alles terug te betalen, inclusief een forse boete.

Het risico is extra groot als je denkt dat jouw situatie “onzichtbaar” blijft, bijvoorbeeld door een dubbele nationaliteit.

Daarnaast is er geen enkele zekerheid dat je sociale rechten volledig intact blijven.

Anders dan bij een AOW-uitkering, die onder voorwaarden meegenomen kan worden naar het buitenland, geldt voor de bijstand strikte regelgeving: de grens over zonder melding betekent in vrijwel alle gevallen dat je de uitkering kwijt bent.

Het advies luidt: wees eerlijk en onderzoek je mogelijkheden zorgvuldig.

Mensen met een Nederlandse bijstandsuitkering mogen maximaal vier weken per jaar in het buitenland verblijven, mits de gemeente toestemming geeft en dit vooraf is gemeld bij de uitkeringsinstantie.