Volgens Suriname-analist R. Pinas is er in de praktijk geen sprake van een maximumsnelheid in het Surinaamse verkeer.
Hoewel de verkeerswetgeving officieel snelheidslimieten voorschrijft en het gebruik van koplampen in de avonduren verplicht stelt, is dit volgens hem een dode letter.
“Ja, volgens de wet wel, uiteraard. Maar in het verkeer is dat in geen 50 jaar zo in de praktijk. Een heleboel bestuurders hebben lak aan de regels, dus niemand moet onzin verkondigen dat er regels zijn.
Men doet toch wat men wil want er is geen handhaving,” aldus de waarnemer in gesprek met GFC Nieuws.
Pinas, die al jarenlang het Surinaamse verkeer observeert, vertelt dat hij geregeld wordt ingehaald door voertuigen die vermoedelijk met snelheden boven de 100 km/u rijden op wegen waar slechts 40 km/u is toegestaan.
En het probleem beperkt zich niet alleen tot auto’s. Ook motorfietsen en bromfietsers nemen deel aan deze chaos.
“Bromfietsers rijden massaal met opgevoerde rijwielen en zonder lichten in de avonduren. Het is levensgevaarlijk, maar geen haan die ernaar kraait. De politie kijkt ernaar en doet letterlijk niets.”
Volgens de analist heerst er een gevoel van straffeloosheid onder de meeste weggebruikers.
“De realiteit is dat de handhaving zo goed als onbestaande is. Bestuurders weten dat ze toch niet worden gepakt. Het is een totale vrijspel. Iedereen doet wat hij of zij wil.”
Deze anarchie in het verkeer heeft ernstige gevolgen, stelt hij.
Niet alleen vormt het een gevaar voor alle weggebruikers, maar het ondermijnt ook het vertrouwen in de autoriteiten. “Het Surinaamse verkeer is een free for all geworden, en dat moet dringend veranderen,” waarschuwt de analist.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com