Geen staatsbegrafenis voor ex-president Desi Bouterse

regeringsconferentie 2

De regering heeft nadere besluiten genomen omtrent het afscheid van ex-president Desi Bouterse. Tijdens de persconferentie werden details gedeeld over de uitvaart, de rol van de overheid, en de overwegingen die aan deze beslissingen ten grondslag liggen.

Besluiten en maatregelen

Geen staatsbegrafenis en staatseer

De regering heeft besloten dat er geen sprake zal zijn van een staatsbegrafenis of toebehorende voorzieningen zoals nationale rouw of formele eerbewijzen. Volgens internationaal gebruik wordt aan leiders die op de vlucht zijn geslagen om strafrechtelijke veroordelingen te ontlopen, geen staatsbegrafenis verleend.

Symbolische gebaren

De vlaggen op overheidsgebouwen zullen op de dag van de uitvaart halfstok hangen, als erkenning voor Bouterse’s rol als democratisch gekozen president gedurende tien jaar.

Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken zal namens de regering het condoleanceregister tekenen.

Begeleiding en veiligheid

Het Korps Politie Suriname en de Militaire Politie zullen uitsluitend ondersteuning bieden op het gebied van verkeersveiligheid en handhaving van orde en rust tijdens de uitvaart. Dit besluit weerspiegelt de veroordeling door de Krijgsraad en het gepaste karakter van de begeleiding.

Presidentieel medeleven

President Santokhi zal telefonisch zijn medeleven betuigen aan mevrouw Ingrid Bouterse-Waldring. Indien gewenst, zal minister Landvreugd de uitvaart bijwonen als vertegenwoordiger van de regering, zonder het houden van toespraken.

Overwegingen

De regering benadrukt dat de beslissingen zorgvuldig zijn genomen, rekening houdend met Bouterse’s geschiedenis als militair leider, democratisch gekozen president, en de veroordelingen die zijn politieke loopbaan overschaduwen. Er is breed gekeken naar internationale precedenten, maatschappelijke betrokkenheid, en het belang van nationale eenheid.

Ramdin van Buitenlandse Zaken roept de samenleving op om met respect en fatsoen om te gaan met het overlijden van de oud-president, ongeacht persoonlijke standpunten. “We zijn een vredige en religieuze samenleving, laten we dat zo houden,” aldus Ramdin.