Elektrische voertuigen kunnen in Suriname langer meegaan dan benzinewagens

paramaribo suriname verkeer straat

In Suriname en andere landen wordt vaak gedacht dat elektrische voertuigen geen goede investering zijn.

Veel mensen vrezen de hoge kosten van het vervangen van de batterij, waarvan gedacht wordt dat deze na enkele jaren versleten is.

Dit zorgt ervoor dat tweedehands elektrische auto’s minder populair zijn dan hun benzine-tegenhangers. Maar kloppen deze aannames wel?

Hoewel elektrische auto’s inderdaad sneller in waarde dalen als ze tweedehands worden verkocht, blijkt uit onderzoek van gerenommeerde partijen zoals het Duitse ingenieursbureau P3 en het Canadese dataverzameling bedrijf Geotab dat de batterijen veel langer meegaan dan gedacht.

Veel fabrikanten bieden standaard een garantie van acht jaar op hun batterijen, maar studies tonen aan dat deze vaak veel langer meegaan.

Volgens Geotab behouden elektrische voertuigen na 10 jaar gemiddeld nog 82% van hun oorspronkelijke batterijcapaciteit.

Zelfs na 20 jaar is er vaak nog 64% bruikbaar. Ter vergelijking: veel benzineauto’s halen deze leeftijden vaak niet zonder grote motorproblemen of dure reparaties.

Een belangrijke reden hiervoor is dat EV-batterijen anders worden gebruikt dan bijvoorbeeld de batterijen van smartphones, die dagelijks worden opgeladen.

Elektrische voertuigen worden minder vaak opgeladen en beschikken over geavanceerde batterijmanagementsystemen die slijtage beperken.

Onderzoek van de twee partijen toont aan dat de gemiddelde jaarlijkse slijtage slechts 1,8% is, een veel lager percentage dan vaak wordt aangenomen.

Bovendien zijn elektrische auto’s goedkoper in onderhoud. Minder bewegende delen betekent minder slijtage.

Denk aan minder olieverversingen en motorreparaties; vaak gaat het alleen om remmen en ruitenwissers vervangen.