Verdeeldheid

regenwoud amazone woud

Wij mensen zijn geschapen door onze Maker naar Zijn beeld. Hij heeft ons gemaakt en op de aarde geplaatst om die te bewonen en goed te verzorgen. Alle generaties voor ons hebben de aarde in bruikleen gehad voor allen die nu leven.

Volgens mij is het woord bruikleen door iedereen maar op één manier op te vatten. Als ik bijvoorbeeld een auto in bruikleen krijg van de garage gedurende de tijd dat mijn eigen auto in groot onderhoud gaat, zorg ik ervoor dat ik de leenauto weer in goede staat terugbreng, zodat anderen na mij het ook weer kunnen lenen.

Onze voorouders hebben onze mooie aarde mogen lenen, gebruiken en hebben die doorgegeven aan ons. Door de jaren heen is het naar behoren gebruiken van onze planeet alleen maar afgenomen, doordat bepaalde mensen steeds minder de noodzaak ervan inzien om eensgezind en liefdevol om te gaan met deze mooie planeet. Ook wij hebben de plicht ons uiterste best te doen om die zo bewoonbaar mogelijk door te geven aan ons dierbaar nageslacht.

Ons geliefd Suriname is een van de landen die deel uitmaakt van het Amazoneregenwoud, die de longen vormen van de hele wereld. Een groot deel van het Surinaamse regenwoud is nog steeds ongerept. En het is van het allergrootste belang voor het behoud van de aanwezige flora en fauna om dat zo te houden. De mens is op de aarde gezet om daar zorg voor te dragen.

Wat zien wij in Suriname gebeuren dat sinds jaar en dag er een groep mensen door enorme hebzucht gedreven aan grootschalige kaalkap in het regenwoud doen en zonder gedegen beleid het hout en goud verkopen ten bate van vooral zichzelf, familie, vrienden en het buitenland. Het eigen land profiteert maar minimaal van de opbrengsten.

Ook houden deze gierigaards en goudrovers van Suriname totaal geen rekening met de daar aangetroffen Inheemsen en Tribale Volken die uit hun leefomgeving verdreven worden. Hoe erg is dat?!? Ik zou het vreselijk vinden dat op een dag iemand het in z’n hoofd haalt om mij zomaar mijn huis uit te gooien, omdat hij of zij uit hebberigheid per se mijn huis, mijn bezit wil bemachtigen zonder overleg of overeenkomst. Precies zo springt men om met de Inheemsen en Tribale Volken. Te triest voor woorden!

Deze rovers overtreden ook de wet over de grondenrechten uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten. Het Kali’na en Lokono vonnis werd op 25 november 2015 uitgesproken door dit internationale Hof.

En over ordening van de samenleving gesproken. Deze in te stellen wet tot ordening van het leefgebied van de Inheemsen en Tribale Volken ligt al 9 jaar onder aan de stapel, en moet nou eens een keer met de hoogste prioriteit behandeld worden!

In de eerste twee punten van het vonnis staat duidelijk aangegeven dat binnen 18 maanden (anderhalf jaar) de Staat deze wet moet erkennen en dat binnen drie jaar de traditionele grondgebieden van de Kali’na en Lokono moeten worden bepaald en afgebakend.

Moet je nagaan dat dit alles anno 2024 nog steeds niet is gedaan! Het niet vastleggen van deze benodigde wet en deze vooral niet nakomen, zorgt alleen maar voor verdeeldheid. Wanneer gaat dat een keer doordringen bij de verantwoordelijken in het landsbestuur?

Suriname heeft onbeperkte mogelijkheden voor iedereen die er woont. Die mogelijkheden kunnen alleen uitgevoerd worden als de regering een afspiegeling is van eenheid i.p.v. verdeeldheid die er altijd is geweest, maar vanaf 2020 er van alle kanten af spat. Geef het goede voorbeeld zoals dat een integere regering betaamt, want dat doet namelijk navolgen.

Francis Renfurm