In sectoren zoals de horeca en de brandweer in Suriname worden tijdens drukke periodes vaak beperkingen opgelegd aan het opnemen van verlof.
Het doel van deze maatregelen is om de werkdruk op te vangen door een volledige personeelsbezetting te garanderen. Toch blijkt in de praktijk dat deze aanpak niet altijd het gewenste resultaat oplevert.
Een veelvoorkomend probleem is dat het ziekteverzuim tijdens zulke periodes stijgt. “We merken dat medewerkers zich juist tijdens deze drukke tijden vaker ziek melden,” zegt een personeelsmedewerker uit de horecasector.
“Hoewel het verbod op verlof bedoeld is om voldoende mankracht te behouden, blijven we met tekorten kampen.”
Ook bij de brandweer is dit een bekend knelpunt. Het aantal ziekmeldingen loopt op wanneer er beperkingen op verlof worden ingesteld, blijkt uit onderzoek van GFC Nieuws.
Hierdoor zijn leidinggevenden alsnog genoodzaakt om andere medewerkers extra diensten te laten draaien om roosters rond te krijgen.
Daarnaast is er twijfel over de echtheid van sommige ziekmeldingen. Werkgevers hebben beperkte mogelijkheden om de medische gronden van ziekteverzuim te onderzoeken, maar overwegen nauwere samenwerking met artsen.
Bekeken wordt op welke wijze meer inzicht gekregen kan worden in de oorzaken van ziekteverzuim tijdens deze piekperiodes.
Hoewel het beperken van verlof op papier een logische oplossing lijkt, laat de praktijk zien dat het probleem complexer is.
Werkgevers zullen meer flexibiliteit en creativiteit moeten tonen in hun aanpak om een werkbare situatie te creëren voor zowel de organisatie als het personeel.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com