De afgelopen periode is er in Suriname veel kritiek geuit op het delen van beelden van ernstige ongelukken op sociale media.
Deze kritiek komt voornamelijk van mensen die het delen van beelden van zwaar gewonde of zelfs overleden slachtoffers als moreel onacceptabel beschouwen.
Critici stellen dat dit soort beelden traumatisch kunnen zijn voor de nabestaanden en geliefden van de slachtoffers.
“Niemand wil een familielid in zo’n toestand zien. Het is onmenselijk om zulke beelden zomaar op sociale media te plaatsen,” zegt een verontruste inwoner.
Velen menen dat het delen van dit soort content een teken is van moreel verval in de samenleving, waar de behoefte om ‘sensationele’ beelden snel te verspreiden belangrijker lijkt te zijn dan respect voor de slachtoffers en hun naasten.
De recente gevallen van dodelijke auto-ongelukken in Suriname hebben deze discussie verder aangewakkerd.
Beelden van slachtoffers werden kort na de incidenten al massaal online verspreid, wat bij veel personen woede en onbegrip heeft veroorzaakt.
Voorstanders van deze kritiek roepen op tot meer bewustwording en verantwoordelijkheid bij het gebruik van sociale media.
Zij pleiten ervoor dat mensen stilstaan bij de gevolgen van het verspreiden van dergelijke beelden.
Het trauma dat het kan veroorzaken voor de families van slachtoffers wordt vaak onderschat.
Hoewel sociale media een belangrijk middel zijn om nieuws snel te verspreiden, wordt steeds duidelijker dat er grenzen zijn aan wat als acceptabel wordt beschouwd.
Foto ter illustratie
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com