De eeuwenoude toeristenprijs blijft een bekend fenomeen, vooral in landen waar toerisme booming is. Maar hoe zit dat in Suriname? Betalen toeristen uit bijvoorbeeld Nederland meer bij plekken zoals de Centrale Markt?
GFC Nieuws Lifestyle vroeg het aan Patricia Wong, lifestyledeskundige. Volgens haar bestaat er inderdaad een toeristenprijs, maar vooral op informele markten en in bepaalde sectoren.
“Bijvoorbeeld bij bouwaannemers of bij onderhandelingen op de groentemarkt kan het voorkomen dat buitenlanders meer betalen,” vertelt Patricia. “Maar dat gebeurt vaak op een subtiele, informele manier.”
Toch valt het volgens haar in Suriname relatief mee. “Nederlandse toeristen spreken vaak Nederlands en kunnen daardoor sneller prijzen inschatten.
Ze laten zich niet zo makkelijk voor de gek houden,” legt Patricia uit. Ze ziet het eerder als een kleine poging van verkopers om iets extra’s te verdienen.
In andere delen van de wereld ligt het anders. Patricia deelt haar ervaringen in Azië, waar het fenomeen toeristenprijs veel extremer is.
“Daar betaal je als toerist voor bijna alles meer: van een maaltijd in een restaurant tot de huur van een appartement. Soms zelfs het dubbele.”
Suriname komt er volgens haar dus best goed vanaf. “Het komt voor, maar het is niet zo wijdverbreid als in sommige andere landen. Als je als toerist je oren en ogen openhoudt, valt het hier reuze mee,” besluit Patricia.
Zo blijkt maar weer: een beetje opletten en vriendelijk onderhandelen kan geen kwaad, ook in Suriname.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com