Professor Hubert Rampersad: ’10 grootste domheden regering Santokhi’

rampersad hubert

Professor Hubert Rampersad heeft stevige kritiek geuit op de regering-Santokhi. Hij heeft een lijst opgesteld met wat hij noemt “de 10 grootste domheden” van deze regering en gestuurd naar GFC Nieuws.

Rampersad benadrukt dat domheid volgens hem niet het ontbreken van kennis is, maar het onvermogen om deze effectief toe te passen. Dit, zo stelt hij, heeft grote gevolgen gehad voor de economie en het bestuur van Suriname.

Hier zijn de 10 punten die de professor aanhaalt:

  1. Gebrek aan daadkracht over Tigri-gebied: Volgens Rampersad toont president Santokhi passiviteit in het Tigri-conflict, terwijl de Guyanese president Irfaan Ali wel daadkracht en visie laat zien.
  2. Onvoldoende deskundig VHP-kader: Rampersad stelt dat het VHP-kader strategisch en innovatief inzicht mist, wat heeft geleid tot mislukkingen zoals HPSG-waterstofprojecten, New Surfin en SLM.
  3. Loze verkiezingsbeloften: De president zou niet zijn beloftes hebben nagekomen, zoals investeringen van diaspora-Hindostanen. Geen enkel groot project is gerealiseerd.
  4. Friends & family-praktijken: De president zou onnodig veel buitenlandse reizen maken en vrienden en familie voortrekken, wat volgens Rampersad heeft geleid tot een groot verlies aan vertrouwen.
  5. Kortzichtige exportstrategie: De focus op export van grondstoffen zonder toegevoegde waarde zou Suriname veel inkomsten kosten.
  6. Gebrek aan aanpak van witwaspraktijken: Ondanks samenwerkingen met de VS zou de regering weinig doen om witwassen aan te pakken, wat bijdraagt aan economische verarming.
  7. Niet nakomen van anticorruptiebelofte: De president beloofde corruptie aan te pakken, maar volgens Rampersad is het alleen maar erger geworden.
  8. Falen in goed bestuur: Er is geen sprake van transparantie en goed bestuur. Over het olie-fonds wordt bijvoorbeeld weinig gecommuniceerd.
  9. Verkeerd beeld van de economie: Rampersad zegt dat veel gezinnen niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien, terwijl de president een rooskleurig beeld schetst.
  10. Misleiding van het volk: De belofte van een betaling van 750 USD per Surinamer uit olie-inkomsten zou volgens Rampersad een verkiezingsstunt zijn.

Rampersad concludeert dat de regering-Santokhi volgens hem het volk met loze beloftes misleidt. Hij benadrukt dat het belangrijk is kritisch te kijken naar het leiderschap van Suriname.