Het lijkt een droom: een restaurant in Paramaribo-Noord of rond ’t Vat waar elke tafel vol zit en klanten in de rij staan. Veel aspirant-restauranthouders in Suriname kijken jaloers naar zulke plekken.
Maar volgens Patricia Wong, lifestyledeskundige en trendwatcher van GFC Nieuws, is een drukke zaak geen garantie voor succes. Sterker nog, sommige drukbezochte restaurants staan op de rand van faillissement.
Wong legt uit: “Drukte alleen maakt je geen winst. Als je hoge kosten hebt voor personeel en ingrediënten, houd je uiteindelijk weinig over. Een restaurant runnen is meer dan alleen borden vullen. Het gaat om kosten beheersen en slim plannen.”
Hoewel exacte cijfers voor Suriname ontbreken, laten wereldwijde studies zien dat een groot percentage van de restaurants binnen een paar jaar failliet gaat. Dit benadrukt dat succes in de horeca niet vanzelfsprekend is.
Patricia deelt ook persoonlijke inzichten: “Ik heb vriendinnen die jaloers zijn op drukke restaurants hier. Ze denken dat de eigenaren bakken met geld verdienen. Maar ik ken genoeg zaken die vol lijken, terwijl ze amper hun rekeningen kunnen betalen.”
Volgens de trendwatcher zijn er vijf belangrijke factoren die een restaurant kunnen maken of breken: efficiënt management, locatie, kwaliteit van het eten, de juiste sfeer en een slimme prijscalculatie.
“Zonder een goede balans tussen deze aspecten is de kans groot dat je het niet redt.”
Voor Surinamers met horecadromen heeft Wong een duidelijke boodschap: “Droom groot, maar werk slim. Een restaurant kan er vol uitzien, maar zonder een strak beleid kan het alsnog misgaan. Focus op wat écht belangrijk is: winstgevendheid én kwaliteit.”
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com