Mensen die in Nederland leven van een bijstandsuitkering worden vaak met de vinger gewezen. Ze worden dikwijls gezien als profiteurs of lui, en dat stigma zorgt voor veel schaamte en stress.
Patricia Wong, lifestyledeskundige van GFC Nieuws, zegt dat ook veel Surinamers in Nederland hiermee worstelen.
“Ze verbergen hun financiële situatie zelfs voor vrienden en familie,” stelt Wong. “Maar dat zou niet hoeven.”
Volgens cijfers van het CBS ontvangt naar schatting 11,7% van de eerste generatie Surinaamse Nederlanders een bijstandsuitkering.
“Het is belangrijk om te beseffen dat deze mensen daar recht op hebben,” legt Patricia uit.
“De Nederlandse samenleving is tegenwoordig keihard. De kosten voor levensonderhoud zijn enorm gestegen, en het vinden van een goedbetaalde baan is voor veel laagopgeleiden een grote uitdaging.
De bijstand is er juist om mensen op te vangen in moeilijke tijden.”
Onze lifestyledeskundige wijst ook op onderzoek van de Wiardi Beckman Stichting, waaruit blijkt dat bijstandsgerechtigden vaak lijden onder de stigmatisering.
“Het is bijna alsof je je moet verontschuldigen omdat je hulp nodig hebt. Maar dat klopt niet. Mensen die in de bijstand zitten, betalen ook belasting of hebben dat in het verleden gedaan. Het is geen cadeau, het is een vangnet waar je als burger recht op hebt.”
Ze roept Surinamers en alle andere mensen in Nederland op om trots te blijven op zichzelf.
“Je waarde wordt niet bepaald door hoeveel je verdient, maar door wie je bent.
De bijstand is er om je te ondersteunen, zodat je weer op eigen benen kunt staan. Schaam je niet, maar gebruik die steun om verder te komen.”
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com