De Mineral Agreement tussen de Republiek Suriname en de Aluminium Corporation of China (Chinalco) is volgens Prof. dr. ir. Hubert Rampersad een zeer domme en nadelige overeenkomst voor Suriname.
Hij laat aan GFC Nieuws weten dat deze deal absoluut niet door De Nationale Assemblee (DNA) mag worden goedgekeurd.
Rampersad wijst op wat hij ziet als de grootste fouten in de overeenkomst. Zo krijgt Suriname slechts 13% van de aandelen in het nieuw op te zetten mijnbouw- en infrastructuurbedrijf, terwijl Chinalco slechts $426 miljoen USD investeert.
Bovendien, zo stelt hij, genieten de Chinezen royale fiscale voordelen, waaronder vrijstellingen van vennootschapsbelasting, BTW en andere heffingen.
Hij noemt de deal “dom” en ziet dit als een voorbeeld van kortzichtigheid en wanbeleid van president Santokhi en zijn VHP-team.
Rampersad is van mening dat de president vlak voor de verkiezingen koste wat het kost wil scoren bij het volk door te laten zien dat er eindelijk buitenlandse investeringen worden binnengehaald.
Dit terwijl, eerdere beloftes over diaspora-investeringen en de bouw van een brug over de Corantijnrivier niet zijn waargemaakt.
Bauxiet vrijwel gratis weggegeven
Rampersad stelt dat het Bakhuis-bauxiet vrijwel gratis aan wat hij noemt “corrupte Chinezen” is weggegeven.
Hij vraagt zich af waarom Suriname niet heeft gestreefd naar 50% aandelen en een minimale investering van $5 miljard USD.
Volgens hem is dit haalbaar, omdat hij zelf gesprekken heeft gevoerd met potentiële investeerders uit Miami en de Dominicaanse Republiek, die bereid zouden zijn geweest betere voorwaarden te bieden.
Hij bekritiseert het gebrek aan visie en vraagt zich af waarom er geen openheid van zaken is gegeven over het selectieproces van bedrijven.
Volgens Rampersad handelt de VHP niet volgens de regels van good governance en is er sprake van een gebrek aan transparantie, niet alleen in deze deal, maar ook in de overeenkomst tussen Staatsolie en TotalEnergies.
Gebrek aan holistische denkers
Rampersad benadrukt dat deze overeenkomst getuigt van kortzichtigheid en een gebrek aan strategische visie.
Hij merkt op dat de regering geen holistische denkers heeft die de samenhang kunnen zien tussen dit project en de bredere ontwikkeling van West-Suriname.
Hij vraagt zich af of er plannen zijn gemaakt voor de bouw van een aluinaarde raffinaderij, een aluminiumsmelterij, een waterkrachtcentrale of een nieuwe stad in het gebied.
Daarnaast stelt hij dat er onvoldoende aandacht is besteed aan de impact op het milieu en de inheemse bevolking.
Hij noemt het ontbreken van integrale visie een structureel probleem binnen opeenvolgende Surinaamse regeringen.
Volgens Rampersad hebben eerdere leiders, met uitzondering van Frank Essed in de jaren 70, eveneens gefaald om duurzame en holistische plannen te realiseren.
Kritiek op beleid van de VHP
Rampersad noemt de beslissing om het bauxiet “voor een habbekrats” aan de Chinezen weg te geven kortzichtig. Hij verwijst ook naar wat hij ziet als andere grote mislukkingen van de huidige regering, zoals de projecten HPSG waterstof, New Surfin en de situatie rond SLM.
Hij geeft aan dat deze debacles voortkomen uit een gebrek aan kennis, ervaring en visie binnen de VHP.
Waarschuwing voor de verkiezingen
Tot slot vraagt Rampersad zich af of de VHP ondanks wat hij als “domme en corrupte gedragingen” omschrijft, de verkiezingen in mei 2025 zal winnen.
Hij waarschuwt dat het Surinaamse volk niet opnieuw “etnisch en dom” moet stemmen, omdat het land anders in dezelfde negatieve spiraal zal blijven.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com