Bitcoin heeft vannacht voor het eerst de grens van $100.000 per munt bereikt. Dit is een historisch moment in de wereld van cryptovaluta.
Suriname heeft officieel nooit geïnvesteerd in Bitcoin, maar dat roept de vraag op: wat had dit kunnen betekenen voor het land?
Een goed voorbeeld is El Salvador. Dit Midden-Amerikaanse land heeft in 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel ingevoerd. Onder leiding van president Nayib Bukele kocht het land duizenden Bitcoins.
Hoewel deze stap destijds veel kritiek kreeg, heeft het inmiddels zijn vruchten afgeworpen.
Volgens recente gegevens is de waarde van hun Bitcoin-investeringen gestegen tot meer dan $600 miljoen, wat een winst van meer dan $300 miljoen betekent.
Experts zeggen dat de recente stijging van Bitcoin te maken heeft met de grote verkiezingsoverwinning van Donald Trump, een groot voorstander van cryptovaluta, en de benoeming van Paul Atkins als hoofd van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC.
Voor Suriname, waar de economie vaak afhankelijk is van schommelingen in de prijzen van grondstoffen, kan Bitcoin een manier zijn om financiële diversiteit te creëren.
Maar veel Surinamers zijn nog niet bekend met de technologie en de mogelijkheden ervan. Zonder kennis en duidelijke regelgeving kan investeren in cryptovaluta ook risico’s met zich meebrengen.
El Salvador toont aan dat Bitcoin, als het goed wordt gebruikt, een land financieel kan versterken.
Suriname zou hier inspiratie uit kunnen halen, maar het is belangrijk om eerst de bevolking te informeren en een solide strategie te ontwikkelen.
Wie weet wat de toekomst brengt?
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com