Ashna, een 45-jarige vrouw uit Nickerie, heeft zich openlijk uitgesproken over haar jarenlang gevecht tegen drugsverslaving.
In een recent interview met Mones Nazarali van Actionnieuws deelde zij haar verhaal, dat een belangrijk inzicht biedt in de impact van verslaving op individuen en hun omgeving.
Ashna, moeder van vier kinderen, werkte ooit bij Surland en had in die tijd geen interesse in drugsgebruik, hoewel ze wel alcohol en sigaretten gebruikte.
Haar leven nam echter een ommekeer toen ze op een dag, zonder sigaretten, in contact kwam met een vriendin die haar voor het eerst introduceerde aan drugs.
“Ik had wel over drugs gehoord, maar had het nooit geprobeerd,” vertelt Ashna.
Het gebruik van drugs begon na de geboorte van haar jongste zoon. Hoewel Ashna niet precies kan aangeven hoe lang ze al met verslaving worstelt, geeft ze aan dat het al jaren een deel van haar leven is.
“Ik wil heel graag stoppen,” zegt ze, “maar toen ik het eerder probeerde, kreeg ik zoveel pijn in mijn lichaam.” Desondanks heeft ze haar gebruik in de loop van de tijd al wat verminderd.
Ashna koopt het spul lokaal en betaalt ervoor door klusjes te doen, zoals harken en schoonmaakwerk.
Van het verdiende geld besteedt ze een deel aan haar verslaving, terwijl ze de rest gebruikt voor andere benodigdheden.
Ondanks haar situatie blijft Ashna in contact met haar kinderen en geeft ze aan dat ze uit respect voor hen nooit rookt of drugs gebruikt wanneer ze bij haar zijn.
Deze situatie heeft haar echter niet onberoerd gelaten. “Soms huil ik en zeg ik tegen mezelf: ‘Ik krijg zoveel geld, maar ik verspil het aan drugs.'”
Ashna beseft dat dit geen goed leven is, vooral nu ze ook kleinkinderen heeft. Ze ziet haar verslaving als een valkuil die ze wil ontkomen, zowel voor haarzelf als voor haar familie.
Als waarschuwing aan de samenleving, en vooral aan schoolkinderen, zegt Ashna: “Begin niet met drugs, anders ga je net als mij worden.”
Drugsgebruik in Suriname
Drugsverslaving is een groeiend probleem. Het gebruik van drugs heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van de gebruiker en de maatschappij als geheel.
Verslaving kan leiden tot lichamelijke en geestelijke schade, verlies van werk, en sociale isolatie.
De Surinaamse overheid, samen met diverse maatschappelijke organisaties, werkt aan initiatieven om verslaving te voorkomen en behandeling te bieden voor de slachtoffers.
Deze verhalen, zoals dat van Ashna, tonen de urgentie van meer preventieprogramma’s en hulp voor degenen die worstelen met drugsgebruik.Â
Foto ter illustratieÂ
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com