Acht vooraanstaande natuurorganisaties in Suriname luiden de noodklok over de toenemende bedreigingen voor de natuur, biodiversiteit en rechten van lokale gemeenschappen.
Zij roepen op tot concrete en onmiddellijke actie om de Surinaamse natuur te beschermen en duurzame ontwikkelingsmodellen te bevorderen.
In een gezamenlijke oproep wijzen de organisaties op zorgwekkende ontwikkelingen, waaronder mijnbouwplannen in het Bakhuis Gebied, gronduitgiftes in het Peruvia Natuurgebied, en grootschalige landbouwprojecten zonder verplichte milieu- en sociale effectanalyses (ESIA).
Deze activiteiten brengen niet alleen de unieke biodiversiteit van Suriname in gevaar, maar bedreigen ook de leefomgeving en traditionele rechten van lokale gemeenschappen.
“Het Bakhuis Gebied, een hotspot van biodiversiteit, herbergt alle zes katachtige soorten van Suriname, waaronder de bedreigde jaguar. Mijnbouw en grootschalige houtkap zullen onherstelbare schade veroorzaken,” waarschuwen de NGO’s.
Andere belangrijke zorgpunten zijn de toenemende illegale goudwinning en houtkap in beschermde gebieden, waaronder het Brownsberg Natuurpark en nabij het Centraal Suriname Natuurreservaat. Ook het gebrek aan transparantie en inspraak van gemeenschappen bij beslissingen over landgebruik wordt als ernstig probleem aangemerkt.
De organisaties stellen voor:
Versterking van wetgeving rond natuurbehoud en gemeenschapsrechten.
Transparante besluitvorming en inspraak voor lokale gemeenschappen.
Strikte handhaving van milieuwetgeving en verplichte ESIA’s.
Uitbreiding van beschermde natuurgebieden en het nastreven van internationale biodiversiteitsdoelen.
Met deze oproep benadrukken de NGO’s dat natuurbehoud en duurzame ontwikkeling cruciaal zijn voor de huidige en toekomstige generaties in Suriname. Zij zijn bereid samen te werken met de overheid en andere stakeholders om oplossingen te realiseren die mens en natuur ten goede komen.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com