Kinderopvang geen taak voor vrijwilligers, maar staatszorg

KInderen meisjes buiten

De opvang en bescherming van kindslachtoffers in Suriname staat onder grote druk.

UMA stelt vast dat de huidige afhankelijkheid van vrijwilligers en donaties voor de opvang van kwetsbare kinderen niet langer houdbaar is.

Conform het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind is het de verantwoordelijkheid van de Staat om adequate opvang en ondersteuning te waarborgen. Dit mag niet alleen aan vrijwilligers worden overgelaten, zeker gezien de complexe behoeften van kinderen die vaak uit traumatische situaties komen.

Hoewel de Wet Opvanginstellingen hoge kwaliteitsstandaarden voorschrijft voor kinderopvangcentra – zoals goed opgeleide medewerkers, veilige gebouwen en professionele begeleiding – blijven de meeste instellingen structureel afhankelijk van onvoldoende subsidies en externe donaties. Dit creëert een zorgwekkende situatie waarin de kwaliteit van de opvang ernstig kan worden aangetast.

Dagelijks worden kinderen in Suriname geconfronteerd met geweld en situaties die hun veiligheid en ontwikkeling bedreigen. Deze kinderen hebben niet alleen behoefte aan onderdak, maar ook aan gespecialiseerde zorg en begeleiding.

UMA benadrukt dat de overheid niet alleen verantwoordelijk is voor het bieden van financiële steun, maar ook voor:

Snelle en tijdige uitbetaling van subsidies: De huidige bureaucratische processen vertragen essentiële financiële ondersteuning en verhogen de druk op opvanginstellingen.

Professionele begeleiding en capaciteitsopbouw: Het bieden van structurele trainingen en ondersteuning aan opvanginstellingen vanuit overheidsinstanties.

Actief toezicht en handhaving: De overheid moet proactief optreden bij vermoedens van kinderrechtenschendingen en toezicht houden op de naleving van kwaliteitsstandaarden.

Langetermijnoplossingen: Het opzetten van een overheidsnetwerk van opvangcentra om de afhankelijkheid van vrijwilligers te verminderen en de staat haar rol als hoofdverantwoordelijke te laten vervullen.

UMA benadrukt dat Suriname 31 jaar geleden het Kinderrechtenverdrag heeft ondertekend en verplicht is om alle randvoorwaarden in te richten voor de bescherming van kinderen. “Het is tijd om voorbij de symboliek van seminars en workshops te gaan en daadwerkelijke acties te ondernemen”.

UMA roept de overheid op om kinderrechten op alle niveaus te prioriteren en Suriname’s verplichtingen onder het Kinderrechtenverdrag na te komen.

Een veilig en ondersteunend opvangsysteem voor kinderen is geen luxe, maar een fundamenteel recht dat de toekomst van ons land bepaalt.