Een groeiende groep kritische burgers uit Suriname laat van zich horen over het uitstellen van belangrijke overheidsbeloften naar 2028 of 2030.
Met Staatsolie als een cruciale bron van inkomsten vragen zij zich af waarom de beschikbare middelen niet nu al worden ingezet om de levenskwaliteit te verbeteren.
“Waarom worden wij, de eigenaren van de natuurlijke rijkdommen, buitengesloten van ons rechtmatige aandeel?” vragen ze.
De bevolking is ontevreden over het uitblijven van concrete stappen, zoals het maken van burgers tot aandeelhouders in bedrijven als Staatsolie en Iamgold.
Het gevoel leeft dat het uitstellen van resultaten enkel verkiezingsretoriek is en weinig te maken heeft met daadwerkelijk leiderschap.
Volgens deze kritische stemmen is de echte test van leiderschap niet het maken van vage beloften voor de toekomst, maar het nemen van concrete acties vandaag.
Ze benadrukken dat transparantie, een eerlijke verdeling van rijkdom, en betrokkenheid van de samenleving essentieel zijn voor vooruitgang.
Burgers roepen de regering op om verantwoordelijkheid te tonen en nu actie te ondernemen. “Gebruik de beschikbare middelen om het leven van de bevolking te verbeteren. Het Surinaamse volk verdient leiderschap dat woorden omzet in daden,” is hun dringende oproep.
Elke Surinamer krijgt een aandeel in royalty’s van US$ 750 met een rente van 7% per jaar. Dit heeft president Chan Santokhi maandag meegedeeld tijdens zijn toespraak tijdens de receptie. De positieve impact van het finale besluit van Total Energies heeft een enorme positieve impact gehad.
De uitbetaling zal na 2028, mogelijk pas in 2030 plaatsvinden.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com