Suriname’s slechte wegen met diepe kuilen verkorten de levensduur van auto’s aanzienlijk

anamoestraat paramaribo suriname

We kennen het allemaal in Suriname: je rijdt nietsvermoedend en ineens bam, een diep gat. De schok gaat door je hele auto heen en je weet bijna zeker dat dit weer wat extra slijtage betekent.

Maar wat zijn nu precies de gevolgen? GFC Nieuws Lifestyle belicht de impact van Suriname’s wegen op voertuigen.

Suriname staat bekend om zijn slechte infrastructuur, waarbij diepe kuilen eerder regel dan uitzondering zijn. Vooral tijdens de regen zijn de straten vaak onderwater, en dat heeft een enorme impact op auto’s.

Veel voertuigen in Suriname worden tweedehands gekocht en hebben dus al een zwaar leven achter de rug.

Wat gebeurt er met je auto?
Rijden over diepe kuilen belast de ophanging en vering van een auto. Herhaaldelijke klappen kunnen leiden tot gescheurde veren en versleten schokdempers, wat niet alleen het rijcomfort vermindert maar ook de veiligheid beïnvloedt.

Daarnaast hebben banden flink te lijden onder kuilen: ze kunnen vervormen of zelfs barsten.

Ook de uitlijning raakt vaak ontregeld, wat resulteert in ongelijkmatige slijtage en een verminderde controle over het stuur. In ernstige gevallen kunnen zelfs de velgen barsten of het onderstel beschadigd raken.

Ter vergelijking: in Nederland zijn wegen doorgaans glad en goed onderhouden, waardoor tweedehands auto’s daar veel minder snel slijten. Dit maakt Nederlandse auto’s populair op de exportmarkt, bijvoorbeeld in Oost-Europa.

Het advies blijft: Rijd langzaam, vermijd kuilen waar mogelijk en controleer je auto regelmatig op schade.

Foto: Anamoestraat in Paramaribo