Waarom in Suriname bijna geen handgeschakelde auto’s rondrijden en in Nederland wel

vrouw auto rijden verkeer

Wie zowel in Nederland als Suriname bekend is, zal het zeker opmerken: handgeschakelde auto’s, in Suriname vaak ‘manual’ genoemd, zijn in Nederland de norm, terwijl in Suriname vrijwel iedereen met een personenauto in een automaat rijdt.

Toch verandert dit langzaam, want in Nederland worden automaten steeds populairder.

Uit cijfers van de RAI Vereniging blijkt dat het aandeel nieuwe auto’s met een automatische transmissie in Nederland is gestegen van 34,3 procent in 2018 naar maar liefst 63,8 procent in 2023.

Comfort, gemak en de opkomst van elektrische auto’s – die allemaal automatisch zijn – spelen hierbij een grote rol.

In Suriname is het echter al decennia gebruikelijk om automaat te rijden. Dit komt vooral doordat het land veel auto’s importeert uit Japan, waar bijna alle voertuigen automatisch zijn.

Japan heeft een voorkeur voor automaten omdat ze makkelijker te bedienen zijn in druk stadsverkeer en omdat de meeste Japanse auto’s ontworpen worden voor comfort in plaats van pure rijervaring.

Bovendien rijden Japan en Suriname beiden links, waardoor het logisch is dat Suriname veel auto’s uit Japan haalt.

In Nederland was handgeschakeld lang de norm, voornamelijk omdat dit vroeger zuiniger en goedkoper was.

Interessant is ook dat als je in Nederland je rijexamen doet met een automaat, je daarna alleen automaat mag rijden tenzij je opnieuw examen doet in een handgeschakelde wagen.

Voor veel mensen was dit een reden om toch te leren schakelen, maar met de opmars van automaten wordt die keuze steeds minder relevant.