Wanneer de economie van een land verslechtert, is een van de meest voorspelbare en tragische gevolgen een toename van misdaad.
Suriname is hierin geen uitzondering, zoals vorige week opnieuw pijnlijk duidelijk werd toen zes gemaskerde criminelen een gewapende overval pleegden op het Raina Oil tankstation aan de Hernhutterstraat.
Deze gewelddadige daad, waarbij de daders de complete kluis, de dagopbrengst en de mobiele telefoons van de werknemers buitmaakten, is slechts een van de vele incidenten die de groeiende onveiligheid illustreren.
Het probleem beperkt zich niet tot overvallen op tankstations. Het binnenland van Suriname wordt geteisterd door gewapende roofovervallen waarbij criminelen machinegeweren gebruiken, en zelfs ouderen en tieners zijn steeds vaker het doelwit van deze geweldsdaden.
De verhalen van senioren die in hun eigen huis beroofd en mishandeld worden, of jongeren die in de straten van Paramaribo angstig om zich heen kijken, schetsen een verontrustend beeld van een samenleving in crisis.
Het is onacceptabel dat Suriname, een relatief kleine gemeenschap, kampt met een schrikbarende toename van misdaad. Terwijl de bevolking angstig de gevolgen van deze economische malaise ondergaat, lijkt het alsof minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zich in een diepe winterslaap bevindt.
Dit, gekoppeld aan een gebrek aan doortastendheid en adequaat beleid, voedt het gevoel van onveiligheid en wanhoop onder de bevolking.
De samenleving heeft recht op veiligheid, en een effectieve aanpak van criminaliteit begint bij een leiderschap dat zich bewust is van de urgentie van de situatie.
Amoksi moet zich realiseren dat het falen om daadkrachtig op te treden niet alleen het imago van zijn ministerie schaadt, maar ook de levens van burgers in gevaar brengt.
Een minister van Justitie mag geen toeschouwer zijn in een crisis, maar moet handelen om de bevolking te beschermen en stabiliteit te waarborgen.
Het is tijd om de vraag te stellen: hoe heeft Suriname, met zijn rijke historie en potentieel, een punt bereikt waar criminelen straffeloos kunnen opereren?
De huidige situatie vraagt om meer dan loze beloften en politieke retoriek; het vraagt om actie, strategie en verantwoording.
Alleen zo kan de neerwaartse spiraal worden doorbroken en kan Suriname de veiligheid en welvaart terugwinnen die het verdient.
Ben M.D.
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud