Bewoners in het binnenland van Suriname, met name in het Boven-Suriname-gebied en het Wayana-gebied, lijden momenteel onder een ernstige hongersnood als gevolg van aanhoudende droogte.
De langdurige droogte heeft waterbronnen opgedroogd, waardoor transport met boten vaak onmogelijk is.
Ook heeft dit de voedselvoorziening ernstig verstoord, aangezien de lokale bevolking normaal gesproken afhankelijk is van de natuur voor hun voedsel, visvangst en drinkwater.
De gevolgen van de droogte zijn verwoestend. Landbouwgewassen, die een belangrijke bron van voedsel en inkomen zijn voor de dorpen in het gebied, zijn vernietigd.
Dit heeft de bewoners in een benarde situatie gebracht. Ze hebben dringend behoefte aan hulp, met name in de vorm van rijst, om hun overleving te waarborgen.
Ondanks waarschuwingen over de situatie sinds april dit jaar, is er vanuit de regering weinig actie ondernomen.
Bewoners die geen financiële middelen hebben, kunnen geen voedsel kopen, en het gebrek aan transport maakt het des te moeilijker om hulp te ontvangen.
Een bezorgde inwoner deelt zijn frustratie met GFC Nieuws: “Regeren is vooruitzien. Dat betekent dat je als regering plannen moet klaar hebben voor eventuele calamiteiten.”
Volgens de man is al een tijdje bekend dat door klimaatverandering elk jaar overstromingen of extreme droogte plaatsvinden.
“Waarom treft de regering geen voorzorgsmaatregelen om de mensen in deze gebieden te helpen?” vraagt hij zich af.
Hij concludeert dat de regering niet begaan is met het lot van de mensen.
De situatie blijft zorgwekkend en men roept op tot dringende actie van de overheid om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com