IMF bespreekt economische stabiliteit met regering en parlement

imf en karel eckhorst

Op maandag 11 november heeft een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een presentatie gegeven over de economische vooruitzichten en fiscale plannen van Suriname.

Dit gebeurde tijdens ontmoetingen met zowel waarnemend president Ronnie Brunswijk als het Surinaams parlement. Het bezoek van de delegatie vond plaats in het kader van de achtste evaluatie van het herstelprogramma.

De presentatie werd verzorgd door Francisco Cabezon, econoom bij het IMF, die inging op de kansen en uitdagingen die de olie-inkomsten met zich meebrengen voor zowel de overige sectoren als het financiële huishouden van de staat.

Bij de ontmoeting op het Kabinet van de Vicepresident waren onder andere de ministers Stanley Raghoebarsing, Kenneth Amoksi, Ines Pané, Krishnakoemarie Mathoera en David Abiamofo aanwezig, evenals een adviseur van president Chandrikapersad Santokhi.

Waarnemend president Brunswijk sprak zijn waardering uit voor het bezoek en onderstreepte het belang van voortzetting van de samenwerking met het IMF.

Hij benadrukte dat de voorgaande evaluaties succesvol zijn afgerond en dat de regering zich inzet om deze resultaten te behouden ondanks uitdagingen, zoals de schommelende wisselkoers.

Naast het bezoek aan Brunswijk werd de delegatie ook ontvangen door het Surinaams parlement.

In een eerste bijeenkomst met voorzitter Marinus Bee en vicevoorzitter Dew Sharman verschaften de parlementsleden informatie over reeds goedgekeurde financiële wetten en wetgeving die nog ter goedkeuring voorligt.

In een tweede bijeenkomst zaten de fractieleiders en andere leden van het parlement samen met de IMF-delegatie om te praten over de economische situatie en de lopende hervormingen.

André Roncaglia de Carvalho, die werd geïntroduceerd als de Surinaamse vertegenwoordiger in IMF’s Braziliaanse landengroep, zal met zijn expertise op het gebied van economische groei en het aanpakken van uitdagingen bijdragen aan de verdere versterking van Suriname.

Zijn rol omvat het delen van cruciale informatie en het begeleiden van de uitdagingen die het land richting de verkiezingen te wachten staan.

De regering heeft vertrouwen in de inspanningen van de monetaire autoriteiten om stabiliteit te waarborgen en kijkt met optimisme naar de toekomst, vooral met het oog op de verwachte ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie.

Het IMF blijft een belangrijke partner in het streven naar langetermijnstabiliteit van de Surinaamse economie.