Suriname streeft naar modernisering beroepsonderwijs om bedrijfsleven te ondersteunen

bouwvakker arbeider werken timmerman hout

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) speelt in op de oproep van het Surinaamse bedrijfsleven om de kwaliteit van het beroepsonderwijs te verbeteren, gezien de groeiende economische ambities van Suriname.

Tijdens de kick-off van het project Imago- & Kwaliteitsverbetering Beroepsonderwijs I, op donderdag 14 november, deelde het ministerie haar aanpak met diverse belanghebbenden.

Dit project richt zich op vier belangrijke pijlers: de ontwikkeling van een curriculum dat aansluit op de verwachtingen van het bedrijfsleven, de opzet van een zorgsysteem, de verbetering van het imago van het beroepsonderwijs en het begeleiden van een transitieproces.

Robby Holband, directeur van het beroepsonderwijs, sprak van “spannende en uitdagende tijden” die voor de deur staan.

Zijn woorden werden onderschreven door minister Henry Ori, die benadrukte dat er aanzienlijke inspanningen nodig zijn om het beroepsonderwijs een prominente rol te geven in de economische vooruitgang van Suriname.

Ori gaf aan dat hoewel er veel ambities bestaan, deze nog onvoldoende worden weerspiegeld in de praktijk van het beroepsonderwijs.

“Onderwijs moet een integraal onderdeel zijn van de economische activiteiten en we moeten hier snel op inspelen,” stelde de minister.

Hij benadrukte verder dat investeringen in beroepsonderwijs moeten worden vastgesteld en dat een duidelijke visie op zowel de korte als de lange termijn noodzakelijk is. Deze visie zal in samenspraak met het bedrijfsleven worden ontwikkeld en gedeeld.

Robby Holband wees op de verouderde curricula waar nog steeds mee wordt gewerkt en haalde onderzoek aan, zoals dat van Staatsolie en ROC Noord Holland, dat aantoont dat slechts 25 procent van het onderwijs praktijkgericht is en 75 procent uit theorie bestaat.

Het bedrijfsleven gaf aan dat afgestudeerden vaak niet voldoen aan de praktijkvereisten. “We moeten nu kijken hoe we dit probleem fundamenteel kunnen aanpakken,” aldus Holband.

Kamlesh Ganesh, namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), noemde de initiatieven van het ministerie een belangrijk moment voor Suriname.

De VSB ondersteunt het project en ziet het beroepsonderwijs als de basis van een sterke economie waarin burgers hun potentieel maximaal kunnen benutten en bijdragen aan de welvaart van het land.

Ganesh benadrukte het belang van een toekomstbestendig onderwijsstelsel dat aansluit bij de huidige en toekomstige behoeften van de arbeidsmarkt.