Kaloti Suriname: Geen benadeling van de Staat

kaloti suriname

Kaloti Suriname Minthouse C.V. (KSMH) weerspreekt de beweringen die recentelijk zijn geuit door journaliste Zoë Deceuninck in de novembereditie van het tijdschrift Parbode.

Dit meldt het bedrijf vandaag in een verklaring aan GFC Nieuws.

Het artikel, getiteld “Goudondernemers profiteren van wurgcontract Kaloti, Staat heeft nakijken, Het Kaloti monopolie”, bevatte een reeks beschuldigingen, waaronder:

“Sinds Surinaamse goudexporteurs werden verplicht hun goud voor export bij KSMH aan te bieden, derft de Staat miljoenen inkomsten uit de goudexport.”

“Sinds KSMH operationeel is in Suriname, heeft de Staat juist minder inkomsten uit de kleinschalige goudmijnbouw.”

“In 2020 krijgt de Staat nog maar 3,7 miljoen US dollars aan royalty’s uit de kleinschalige goudmijnbouw.”

“Volgens een geheime toetredingsovereenkomst uit 2012 …”

“Daarnaast kunnen Kaloti en Andes Venture Capital nog op extraatjes rekenen …”

Deze uitspraken, evenals de opmerkingen in diverse interviews, bevatten volgens KSMH onjuiste en schadelijke insinuaties die niet alleen de onderneming, maar ook haar partners en andere betrokken partijen in diskrediet brengen.

KSMH benadrukt dat de journaliste inmiddels in een e-mail aan het management heeft erkend dat enkele van haar conclusies over de royalty-afdrachten door Surinaamse goudexporteurs berustten op verkeerde aannames en een gebrek aan informatie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Hoewel deze erkenning een belangrijke stap is, blijft het oorspronkelijke artikel, met de misleidende en schadelijke inhoud, onveranderd beschikbaar en wordt het nog steeds verspreid.

De publicatie heeft de publieke opinie misleid, en KSMH wacht nu de verdere stappen van Parbode af om deze situatie recht te zetten.

Achtergrondinformatie over KSMH

Kaloti’s vestiging in Suriname kwam tot stand na een uitnodiging in 2003 van de toenmalige governor van de CBvS, André Telting, en de minister van Financiën, Humphrey Hildenberg.

Dit initiatief was bedoeld om Suriname meer inzicht te geven in de goudexport en de waarde van de exporten, waarvoor destijds lokaal onvoldoende expertise beschikbaar was.

De samenwerking met Kaloti werd gezien als een strategische oplossing om deze expertise aan te trekken.

KSMH blijft zich inzetten voor transparantie en samenwerking met alle relevante instanties en partners voor het welzijn van Suriname.