Kapitein Etree Sampi van Nieuw-Aurora, een dorp aan de Boven-Suriname in het district Sipaliwini, meldt tegenover GFC Nieuws dat er veel problemen zijn in het binnenland.
“Er zijn drie scholen in het gebied, maar er is een tekort aan leerkrachten,” zegt hij. Op de EBGS-school werken momenteel slechts vier leerkrachten voor een leerlingenaantal van 600.
Dit tekort maakt het moeilijk om al deze leerlingen goed te onderwijzen. “Met vier onderwijzers kunnen we de school niet draaiende houden, en op deze manier ontwikkelt het binnenland zich niet,” benadrukt hij.
Sampi roept de overheid en de EBGS-organisatie op om het probleem aan te pakken, zodat het binnenland niet achterblijft.
Een ander probleem dat hij aankaart, is dat de inwoners van zijn gebied nog steeds geen moni karta-bijstand hebben ontvangen. Sinds 2020 hebben de senioren ook geen sociale uitkeringen ontvangen en de ouders geen kinderbijslag.
“Het ontbreken van deze financiële steun drukt zwaar op de gemeenschap,” aldus de kapitein. Hij doet een dringende oproep aan de overheid om deze achterstanden spoedig in te halen.
“Men moet niet alleen naar het gebied komen wanneer de verkiezingen naderen,” merkt hij op.
De droogte treft alle 75 dorpen in het Boven-Suriname-gebied zwaar. De voedselzekerheid komt hierdoor in gevaar, omdat gewassen niet kunnen groeien en de bewoners aangewezen zijn op gekochte producten.
Varen van Nieuw-Aurora naar Atjoni duurde voorheen een uur, maar door de lage waterstanden duurt de reis nu vier uur. “We kunnen vanuit Atjoni niet eens vijf zakken rijst naar het dorp vervoeren, want dat zou te zwaar zijn,” vertelt hij.
Sampi geeft aan dat het hem goed doet te zien dat mensen van Marron-afkomst in De Nationale Assemblee vertegenwoordigd zijn. Hij hoopt echter dat zij zich ook inzetten voor de binnenlandbewoners.
Hoewel hij als gepensioneerde van de overheid AOV en pensioen ontvangt, wil hij dat ook zijn gemeenschap vooruitgang boekt. “Het binnenland moet zich net zo ontwikkelen als de stad; het hele gebied verdient stabiliteit.”
Een ander nijpend probleem dat de kapitein noemt, is het gebrek aan drinkwater. “Mensen kunnen wel in de rivier baden, maar voor drinkwater is er een groot probleem, vooral voor leerkrachten,” legt hij uit. De durotanks van de onderwijzers staan helemaal leeg.
De kapitein vraagt daarom dringend om oplossingen: “We hebben hier geen goede water- of elektriciteitsvoorziening, en we beschikken niet over een goede gezondheidszorg.” Hij benadrukt dat deze problemen de mensen zwaar belasten.
Fotobron: WikipediaÂ
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com