Het vertrek van president Santokhi naar de COP29-klimaattop in Azerbaijan, hoewel internationaal relevant, roept vragen op over de prioritering van binnenlandse aangelegenheden.
Terwijl het essentieel is dat Suriname zijn positie als een van de weinige koolstofnegatieve landen verdedigt en versterkt, mag dit niet ten koste gaan van de stabiliteit en coherentie van het binnenlandse bestuur.
Te midden van een politiek beladen strijd over het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), waar de twee coalitiepartners, ABOP en Pertjajah Luhur (PL), openlijk om de controle strijden, lijkt het vertrek van de president op een ongemakkelijk moment te komen.
De belangen van de coalitiepartners botsen, terwijl het land voor een kritieke fase staat waarin institutionele rust en stabiliteit cruciaal zijn voor het waarborgen van een goed functionerend democratisch proces, inclusief de organisatie van vrije en eerlijke verkiezingen.
Het feit dat de VHP, de partij van de president, naar verluidt eveneens oog heeft op de leiding van Biza, versterkt de indruk van verdeeldheid en politieke manoeuvres.
Namen zoals die van oud-minister Urmila Sewnandan circuleren als potentiële kandidaten voor de vacante positie, wat de spanningen alleen maar verder doet oplopen.
De vraag is of president Santokhi met zijn fysieke afwezigheid niet het risico loopt de controle en het leiderschap te verliezen op een moment dat het land sterk leiderschap nodig heeft.
De COP29 biedt hem een podium om klimaatkwesties te bespreken en de internationale reputatie van Suriname te verstevigen, maar is het moreel verantwoord om dit te doen terwijl er nationaal een politiek conflict smeult dat de stabiliteit van het kabinet bedreigt?
Een weloverwogen beslissing zou wellicht zijn geweest om prioriteit te geven aan het oplossen van de binnenlandse politieke impasse, voordat men zich op het internationale toneel profileert.
Een stabiele regering vormt immers de basis voor effectieve deelname aan mondiale discussies. Want als het vertrouwen in de binnenlandse politiek wankelt, wat betekent dat voor de rol van Suriname op het wereldtoneel?
N. Mohari
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud