Hoe zwijgen en wegkijken de veiligheid op Surinaamse wegen in gevaar brengt

commewijne verkeer suriname paramaribo bosje wijdenbosch brug

In Suriname wordt er opvallend vaak weggekeken wanneer een gast na een gezellige avond flink wat alcohol achter de kiezen heeft en vervolgens zonder problemen achter het stuur van een auto kruipt.

Iedereen heeft het gezien, iedereen weet dat die persoon niet meer helder denkt, maar niemand zegt iets. Waarom?

Het is een tragische realiteit dat sociale controle op dit gebied nauwelijks bestaat. Waar het in andere landen zoals Nederland gangbaar is dat vrienden, familie of zelfs vreemden iemand tegenhouden als die teveel heeft gedronken, blijft het in Suriname vaak stil.

Het lijkt haast alsof het onbesproken blijft om geen ‘probleem’ te veroorzaken. Maar wat is het grotere probleem? Een korte ongemakkelijke discussie, of een onherstelbare tragedie op de weg?

Ook in cafés en uitgaansgelegenheden ontbreekt vaak de verantwoordelijkheid om dronken gasten te stoppen. Een barkeeper die de sleutels aan een duidelijk beschonken klant teruggeeft, speelt met mensenlevens.

Het idee dat we niets zeggen om ‘beleefd’ te blijven of de sfeer niet te bederven, is misplaatst. In werkelijkheid kan deze houding levens kosten, niet alleen dat van de bestuurder zelf maar ook van volkomen onschuldige mensen die gewoon veilig thuis willen komen.

Het tijd is om onze mond wél open te trekken. Een vriend aanspreken, een familielid tegenhouden, de autosleutels afnemen – dit zijn kleine handelingen die het verschil kunnen maken.

We moeten af van het idee dat het respectloos is om iemand te corrigeren. Het tegenovergestelde is waar: het is juist liefdevol en respectvol om iemand, en de rest van de weggebruikers, te beschermen tegen het gevaar van rijden onder invloed.