Suriname staat wereldwijd op de kaart als het gaat om landen met een grote hindoe-gemeenschap. Met maar liefst 22,3% van de bevolking die zich identificeert als hindoe, staat Suriname binnen de top tien buiten India, na Nepal, Mauritius, Fiji en Guyana.
Deze positie weerspiegelt de rijke geschiedenis van Hindoestaanse Surinamers, van wie de voorouders in de 19e eeuw als contractarbeiders vanuit India naar Suriname kwamen.
Hun culturele invloed is overal zichtbaar in Suriname: van de viering van grote hindoe-feestdagen zoals Divali, tot de geliefde gerechten roti en bara, die inmiddels iconisch zijn in de Surinaamse en ook Nederlandse keuken.
Divali, het feest van licht en voorspoed, is bijvoorbeeld uitgegroeid tot een belangrijk evenement in Suriname, waarbij huizen, straten en tempels worden verlicht met olielampjes.
Het trekt elk jaar Surinamers van alle achtergronden, wat de eenheid en verbondenheid in de samenleving versterkt.
De aanwezigheid van een grote hindoe-gemeenschap benadrukt de culturele rijkdom en diversiteit die Suriname uniek maken.
Dit nieuws is niet alleen een bevestiging van Suriname’s plaats op de wereldkaart, maar ook een kans om stil te staan bij de belangrijke rol die de hindoe-gemeenschap speelt in het culturele en sociale leven van het land.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com