Ricky Stutgard al 30 jaar voedings- en gezondheidsvoorlichter in Suriname

Stutgard

Vandaag markeert een bijzonder moment voor Levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard: hij viert 30 jaar als voedings- en gezondheidsvoorlichter in Suriname.

In een interview met GFC Nieuws blikt hij terug op zijn indrukwekkende loopbaan en deelt hij inzichten over de veranderingen in de sector en zijn visie op de toekomst.

Terugblik

“Ik wilde altijd al iets met gezondheid doen,” vertelt Stutgard. Op 17 oktober 1994 vloog hij van Zaventem naar Schiphol, op weg naar Suriname, vastbesloten om een bijdrage te leveren.

“Ik keek naar de wolken en was heel blij dat ik een M.Sc.-bul had gehaald. Nooit gedacht dat het zou lukken. Ik beloofde mezelf toen dat ik iets terug zou doen voor Suriname.”

Slechts enkele weken later, op 4 november 1994, startte hij zijn missie met een artikel in De Ware Tijd, getiteld “Voedselvergiftiging.”

In de afgelopen 30 jaar heeft Stutgard aanzienlijke veranderingen gezien in de voedings- en gezondheidssector in Suriname.

“Nu weet elk Surinaams kind wat de vervaldatum inhoudt en het belang van handenwassen. De Surinaamse gemeenschap weet ook wat het gevaar is bij het innemen van vervallen levensmiddelen en medicamenten,” zegt hij.

Daarnaast noemt hij enkele mijlpalen in de educatieve en wetenschappelijke sector, zoals de mogelijkheid om op B.Sc.-niveau in Agro-Processing af te studeren aan de Faculteit der Technologische Wetenschappen.

Ook was Stutgard betrokken bij de ISO-certificering van het Microbiologisch/Veterinair laboratorium van CELOS in 2010, waar hij als hoofd werkzaam was.

Uitdagingen en bijzondere ervaringen

Een van de grootste uitdagingen voor Stutgard was het creëren van bewustzijn over de risico’s van vervallen levensmiddelen en medicamenten in Suriname.

“Ik heb honderden lezingen gehouden op scholen, verenigingen, stichtingen, bedrijven en instituten door het hele land om hen het potentieel gevaar duidelijk te maken,” legt hij uit.

In 1998 en 2010 ontving Stutgard erkenning als Ridder en later als Officier in de Orde van de Palm. “Deze gebeurtenissen waren heel bijzonder voor me,” zegt hij, omdat het de waardering voor zijn werk onderstreepte.

Projecten waarop hij trots is

“Het handenwassen is het project waar ik het meest trots op ben,” zegt Stutgard.

Twee grote projecten kwamen hieruit voort: het Wasi Fu Wini-project (2009-2011), dat meer dan 3.000 leerlingen en leerkrachten bereikte, en het Intermed Caribe Scholen Handenwassen toernooi (2015-2023), waarin leerlingen op creatieve manieren het belang van handenwassen uitten.

“Toen Covid in 2020 uitbrak, waren zo’n 20.000 tot 25.000 Surinamers in het handenwassen getraind.”

Toekomstplannen

In samenwerking met de Kinderuniversiteit van Jo-Ann Monsels zet Stutgard zijn missie voort door jongeren op GLO-scholen te motiveren nu al van een academische opleiding te dromen.

“Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 5% van de schoolgaanden een academische bul behaalt. Dit percentage moet omhoog,” aldus Stutgard.