Suriname klaar voor olie-meevaller, zegt minister Raghoebarsing

suriname gas olie

De Surinaamse regering heeft plannen aangekondigd om het land te beschermen tegen economische omwentelingen terwijl het zich voorbereidt op een aanzienlijke toestroom van olie- en gasinkomsten in de komende jaren.

Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, benadrukte de noodzaak van grondige voorbereiding in een recent interview met LatinFinance.

Suriname staat aan de vooravond van een olie-meevaller die naar verwachting in 2028 begint, wanneer TotalEnergies zijn olieproductie opstart in een nieuw exploratieblok.

De initiële inkomsten zouden bijna $ 1 miljard per jaar kunnen bedragen en kunnen in het volgende decennium oplopen tot meer dan $ 3 miljard wanneer andere projecten ook beginnen te produceren. “Olie, gas en mineralen zijn een once in a lifetime-kans. We moeten ervoor zorgen dat we voorbereid zijn,” aldus Raghoebarsing.

De minister merkte op dat Suriname al voorbereidingen trof voordat definitieve besluiten over oliewinning werden genomen.

Sinds 2021 werkt het land via een IMF-faciliteit aan de herstructurering van de economie, na een periode van grote uitdagingen. “Een IMF-operatie doorlopen is geen vrolijk proces. Het veroorzaakt pijn, maar we hebben het gedaan en de verwachtingen overtroffen,” voegde hij eraan toe.

De economische vooruitzichten zijn positief, met een verwachte groei van het BBP van 3% dit jaar, een verbetering ten opzichte van een daling van -2,2% in 2021.

Met de verbeteringen in de economie, waaronder een afname van het begrotingstekort van 6% naar ongeveer 1%, is het land in staat om zes maanden aan import te dekken met zijn internationale reserves. De schuldsanering heeft de schuld-bbp-ratio teruggebracht van 148% naar 78%.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, waarschuwt de minister dat het beheren van de toekomstige olie-inkomsten een uitdaging zal zijn. Kredietbeoordelingsbureaus, zoals Moody’s, houden de situatie nauwlettend in de gaten en hebben het risico van ondoeltreffend gebruik van de rijkdom benadrukt.

Om deze risico’s te mitigeren, heeft de Surinaamse regering een staatsinvesteringsfonds opgezet dat, hoewel het nog geen deposito’s ontvangt, bedoeld is om alle extra inkomsten die niet noodzakelijk zijn voor de economie te verzamelen.

“De enorme toestroom van Amerikaanse dollars creëert niet per se welvaart; het creëert inflatie. Dat is het laatste wat we willen,” aldus Raghoebarsing.

Raghoebarsing heeft ook gesprekken met de Wereldbank gestart voor ondersteuning bij het ontwerpen van beleid voor onderwijs, gezondheidszorg en andere sociale programma’s.

Daarnaast worden hervormingen doorgevoerd om zowel Staatsolie als de centrale bank te beschermen tegen politieke inmenging en zijn er structurele hervormingen in alle sectoren in de planning.

“We beheren vandaag een economie met beperkte fondsen, maar binnenkort moeten we een heel andere economie beheren. Het is een zegen, maar we moeten precies weten wat we gaan doen, anders creëren we alleen maar problemen,” concludeerde Raghoebarsing.