‘Spiritualiteit kan niet worden vergeleken met de wetenschap’

Wetenschap

In het GFC artikel “Surinaamse traditie van kwade geesten wegjagen met blauwsel is niet meer van deze tijd” uit lifestyle-deskundige Patricia Wong haar verontwaardiging over het gebruik van baden met blauwsel in Suriname, een praktijk die in 2024 nog steeds voortduurt.

Ze wijst erop dat blauwsel, een chemische stof die schadelijk is voor de gezondheid, geen magische eigenschappen heeft. Volgens haar kan het huidirritaties, allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij kinderen.

Wong pleit voor het stopzetten van deze gevaarlijke traditie, die niet alleen de gezondheid van mensen in gevaar brengt, maar ook Suriname in een negatief daglicht plaatst in meer ontwikkelde landen, zoals Nederland.

In reactie op Wongs artikel wijst Lloyd, die zichzelf een ‘rechtgeaarde Surinamer’ noemt, erop dat alcohol, suiker, softdrugs en zelfs cosmetica ook schadelijk zijn voor de gezondheid, maar dat mensen toch in de heilzame eigenschappen ervan geloven.

Hij geeft tegenover GFC Nieuws aan dat “geloof in iets niet gelijkstaat aan de wetenschappelijke realiteit” en benadrukt het zelfbeschikkingsrecht van individuen om hun eigen levenswijze te kiezen.

Lloyd merkt op dat Wong geen slachtoffers van blauwselbaden heeft besproken en vindt het onterecht om Nederland als maatstaf voor spiritualiteit of beschaving te gebruiken.

Hij vraagt zich af hoe Nederland als voorbeeld kan dienen, “gezien het land willens en wetens bommen aan strijdende partijen levert, nog steeds worstelt met zijn NSB-verleden en snelwegen afsluit om ‘zwarte piet-vieringen’ mogelijk te maken”.

Lloyd onderstreept dat spiritualiteit niet kan worden vergeleken met de wetenschap.

Hij pleit voor “zelfreflectie” en een “evenwichtigere woordkeuze,” zonder vooringenomenheid ten opzichte van Surinaamse waarden, wat kan leiden tot een respectvollere benadering.