Suriname pleit voor versterkte biodiversiteitsbescherming tijdens COP16 in Colombia

cop 16

Suriname neemt momenteel een voortrekkersrol in de regio tijdens de 16e Conference of the Parties (COP16) van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (UNCBD) in Cali, Colombia.

Als eerste land in de regio heeft Suriname zijn Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplan (NBSAP) geactualiseerd volgens het “Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework”.

Deze vernieuwde NBSAP bestrijkt de periode 2024-2035 en is tot stand gekomen door een breed gedragen participatief proces. Het plan bevat ambitieuze doelen, waaronder de bescherming van 30% van het land- en zeegebied tegen 2030 en de integratie van biodiversiteit in alle relevante sectoren.

Surinaamse inbreng tijdens onderhandelingen

De Surinaamse delegatie, onder leiding van Ritesh Sardjoe, directeur Milieu bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), is actief betrokken bij zowel plenaire sessies als werkgroepen.

Priya Mohan, beleidsadviseur bij ROM, benadrukte tijdens de onderhandelingen de noodzaak van een voorzichtige aanpak van “Living Modified Organisms” (LMO’s).

Tijdens de conferentie richt Suriname zich op verschillende belangrijke thema’s:

– Duurzaam beheer van wildleven met focus op klimaatactie en biodiversiteitsbehoud

– Een eerlijk systeem voor biodiversiteitsfinanciering

– De verbinding tussen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies

– Uitbreiding van beschermde mariene gebieden

– Versterking van internationale samenwerking

Naast de officiële onderhandelingen is Suriname ook actief betrokken bij verschillende side events. Tijdens bijeenkomsten over onderwijs, jongeren en bosbehoud deelt de delegatie haar kennis en ervaring.

Bij de “United for Our Forests” coalitie benadrukte Suriname het belang van zijn bossen en de noodzaak van internationale steun voor duurzaam bosbeheer en investeringen.