Nationaal Archief herdenkt 19e Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed met workshop en digitaliseringsproject

audiviseule day

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) gedenkt op 27 oktober, samen met collega-instellingen, de 19e werelddag voor audiovisueel erfgoed of te wel, “World day for audiovisual Heritage (WADH).

Deze dag is in 2005 tijdens een conferentie van de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) aangenomen als een jaarlijks moment om aandacht en bescherming te vragen voor oude en andere relevante audiovisuele opnames, die ons leven hebben beïnvloed of nog beïnvloeden.

Op deze speciale waarop aandacht geschonken aan geluidsopnamen en bewegende beelden uit het verleden bijvoorbeeld opgeslagen op: cassette bandjes, video bandjes, grammofoon platen en oude foto’s. Het is een gegeven dat archiefmaterialen op dragers zoals eerder genoemd (cassetjes, bandjes en platen) met de jaren steeds achteruit gaan. Dit audiovisuele erfgoed van geluidsopnamen en bewegende beelden is dus buitengewoon kwetsbaar.

De factoren die hieraan bijdragen zijn: verwaarlozing, natuurlijk verval, technologische veroudering, onbewuste en soms opzettelijke vernietiging.

De Unesco wil de wereld stimuleren de audiovisuele archieven zoveel mogelijk te bewaren en behouden. Door deze te digitaliseren kunnen ze dan voor langere tijd en voor veel meer mensen beschikbaar zijn en blijven.

Door elk jaar een thema aan de audiovisuele dag te koppelen, houdt de Unesco de wereld warm en alert. Voor 2024 is dat: “World day for audiovisual Heritage, your window to the world!”

Het NAS levert ook een bijdrage aan behoud en bescherming van onze audiovisuele archieven met het digitaliseren van Surinaams beeld- en geluidsmateriaal en beschikbaarstelling daarvan via de mediabank
(https://nationaalarchief.sr/onderzoeken/mediabank/).

Een bijzonderheid aan deze viering dit jaar is de organisatie van de workshop ‘Srefidensi in Beeld’, door het Nederlands Instituut Beeld en Geluid (IBG), de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) en het NAS.

In deze workshop staat video archiefbeeld centraal, waarbij de drie organisaties aandacht vragen voor het belang van een goed videoarchief, voor het vastleggen van de geschiedenis in de vorm van videomateriaal en voor het gebruik van deze archieven.

De kick-off is zaterdag 26 oktober en de workshopdagen zijn op 28 en 29 oktober, alle drie onderdelen in het NAS-gebouw aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat.