Oude politiek belemmert groei en modernisering, volgens Mungra

Mungra Dharm

In een samenleving die door de oude politiek is blijven steken op plattelandsniveau, blijven de overblijfselen van patronagepolitiek het sociale en economische landschap vormgeven.

Hoewel deze manier van denken traditioneel en tijdloos lijkt, vormt ze volgens DNL-voorzitter Dharm Mungra een aanzienlijke barrière voor innovatie en moderne ontwikkeling, zo vertelt hij aan GFC Nieuws.

Volgens hem is het essentieel om te begrijpen hoe deze verouderde praktijken echte vooruitgang kunnen belemmeren om groei te bevorderen en de samenleving nieuw leven in te blazen.

Hij legt uit dat patronagepolitiek een systeem omvat waarin loyaliteit en persoonlijke connecties voorrang krijgen boven verdienste en bekwaamheid.

“Deze historische benadering was misschien effectief in het handhaven van stabiliteit of het beheren van basisbronnen in een kleinere context, maar ze beperkt het potentieel voor bredere ontwikkeling.”

“Personen met macht vertrouwen op gevestigde relaties in plaats van op zoek te gaan naar nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen. Daardoor voelt de gemeenschap het gewicht van stagnatie.”

“Net zoals een boom met diepe wortels schaduw kan bieden, kan hij ook voorkomen dat zonlicht jongere, levendigere planten bereikt.”

Een van de diepste gevolgen van oude patronagepolitiek is de weerstand tegen verandering die het cultiveert, stelt hij.

“In gemeenschappen waar leiders worden gekozen op basis van familiebanden, religie, etniciteit of langdurige connecties in plaats van vaardigheden en visie, is er vaak terughoudendheid om nieuwe methoden of technologieën te omarmen.”

“De gevolgen van het vasthouden aan verouderde politieke structuren zijn talrijk. Wanneer middelen worden toegewezen op basis van favoritisme en loyaliteit in plaats van behoefte of potentieel, lijden essentiële diensten zoals onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg.”

Jongeren die op zoek zijn naar betere kansen voelen zich, volgens hem, vaak gedwongen om hun geboorteplaats te verlaten, waardoor een bevolking achterblijft die minder is toegerust om hedendaagse uitdagingen aan te gaan.

“Uiteindelijk bestendigt deze cyclus zowel economische achteruitgang als sociale ontkoppeling, waardoor het vermogen van de gemeenschap om investeringen aan te trekken en groei te bevorderen wordt ondermijnd.”

Mungra pleit voor onderwijsprogramma’s gericht op ondernemerschap en moderne technologieën, zodat inwoners paden kunnen verkennen die eerder werden overschaduwd door gevestigde belangen.

Het omarmen van moderne ideeën, het vieren van creativiteit en het bevorderen van samenwerking zijn volgens de DNL-voorzitter essentiële stappen om een betere toekomst te creëren waarin innovatie floreert en echte vooruitgang wordt geboekt.

Hij concludeert dat de greep van oude patronagepolitiek op dorpsniveau meer is dan een ouderwetse bestuursmethode; “het vormt een ernstig obstakel voor eenheid onder alle groepen in de samenleving, innovatie, moderne ontwikkeling en echte vooruitgang.”

“Door de focus te verleggen van nepotisme naar een meer inclusieve, op verdienste gebaseerde aanpak, kunnen gemeenschappen hun volledige potentieel benutten en op weg gaan naar vooruitgang en welvaart.”

“Het is daarom te hopen dat de kiezers hebben geleerd van de ervaringen en zullen kiezen voor de noodzakelijke vernieuwing”, aldus Mungra.