Green Heritage Fund Suriname viert 19 jaar natuurbehoud en duurzaamheidsinspiratie

moniquel pool green heritage

24 oktober markeerde een bijzondere mijlpaal voor de Green Heritage Fund Suriname (GHFS): de organisatie vierde haar 19-jarig bestaan als pleitbezorger van natuurbehoud en duurzaamheid in Suriname.

Wat begon in 2005 als een initiatief van Monique Pool en haar vrienden, is uitgegroeid tot een krachtige beweging die zich inzet voor de bescherming van Suriname’s biodiversiteit, met speciale aandacht voor de kwetsbare kust- en mariene ecosystemen.

Al bijna twee decennia werkt GHFS onvermoeibaar aan het behoud van flora en fauna door middel van een breed scala aan projecten.

Van het redden van luiaards, gordeldieren en miereneters in het Xenarthra Rescue en Rehabilitation Center tot het bevorderen van duurzaam dolfijntoerisme langs de Surinaamse kust, GHFS zet zich in om een blijvend verschil te maken.

“Elke stap, hoe klein ook, telt,” aldus Monique Pool. Haar gepassioneerde boodschap klinkt door in de vele activiteiten van GHFS, die natuurbehoud toegankelijk en inspirerend maken.

De voortdurende inzet en passie van het GHFS-team zijn een belangrijke drijfveer achter het succes van de organisatie. Met een toegewijd team van medewerkers en vrijwilligers blijft GHFS haar missie nastreven om bedreigde dieren te redden, biodiversiteitsonderzoek te verrichten, en het milieubewustzijn in Suriname te versterken.

“Onze medewerkers en vrijwilligers vormen het hart van GHFS,” zegt Pool. “Hun inzet en liefde voor de natuur brengen onze organisatie steeds verder.”

Het werk van GHFS raakt niet alleen de dieren en ecosystemen, maar ook de lokale gemeenschappen. Door middel van educatieve programma’s en gemeenschapsprojecten draagt de organisatie bij aan een beter milieubewustzijn en inspireert zij gemeenschappen tot actie.

“We willen niet alleen beschermen, maar ook inspireren,” zegt Pool. GHFS onderstreept hiermee haar visie dat samenwerking en kennisoverdracht essentieel zijn voor een duurzame toekomst.

Sinds de oprichting van het Xenarthra Rescue en Rehabilitation Center in 2018 heeft GHFS meer dan 1200 dieren uit gevaarlijke situaties gered.

Daarnaast heeft het Dolfijnenprogramma de gemeenschap bewust gemaakt van het belang van verantwoord dolfijntoerisme en de bescherming van mariene gebieden.

Deze initiatieven, samen met wetenschappelijke publicaties en internationale samenwerkingen, vergroten de impact van GHFS niet alleen in Suriname maar ook wereldwijd.

Terwijl GHFS haar 19-jarige reis voor het milieu viert, wil de organisatie haar dankbaarheid uitspreken aan alle vrijwilligers, donoren en partners die haar werk mogelijk maken.

“Samen maken we het verschil,” benadrukt Pool. Dankzij hun steun kan GHFS blijven groeien en haar missie voortzetten om de unieke ecosystemen van Suriname te beschermen.

Over Green Heritage Fund Suriname

Green Heritage Fund Suriname (GHFS) is een non-profitorganisatie die zich inzet voor milieueducatie en natuurbehoud in Suriname. GHFS biedt de Surinaamse samenleving kennis en middelen om duurzame beslissingen te nemen ten behoeve van het behoud van de natuur en haar bewoners.