Veel Surinamers verspillen onnodig geld: Drie tips om elke maand meer SRD’s te besparen

SRD Surinaamse Dollar

Veel Surinamers klagen terecht dat zij aan het einde van de maand weinig geld overhouden. Dit is niet verrassend, aangezien het land al jaren te kampen heeft met economische uitdagingen zoals hyperinflatie.

Maar volgens lifestyledeskundige Patricia Wong wordt er vaak onbewust geld uitgegeven aan onnodige zaken.

“Alles is duurder geworden, maar velen van ons gaan niet slim met geld om. Dit is iets wat we nooit echt hebben geleerd, ook in mijn familie en vriendenkring zie ik dit terug,” vertelt ze aan GFC Nieuws.

Wong deelt drie slimme tips om maandelijks meer SRD’s over te houden, tips die ook in Suriname goed toepasbaar zijn.

1. Stop met uit eten gaan en buitenshuis eten.
Een groot deel van veel huishoudensinkomens gaat op aan voedsel, vooral als men vaak buiten de deur eet. Wong adviseert om zoveel mogelijk zelf te koken, omdat dit aanzienlijk goedkoper is. “Een paar keer per maand buiten de deur eten kan je budget flink belasten, terwijl zelf koken je maandelijks veel geld kan besparen.”

2. Zorg ervoor dat je ‘arm lijkt’.
Een interessante strategie die Wong aanraadt, is geïnspireerd door de Amerikaanse financieel expert Humphrey Yang: “zorg dat je er ‘arm uitziet’.” Het idee hierachter is simpel, maar krachtig. Veel mensen geven geld uit aan luxe kleding, gadgets en andere statussymbolen om indruk te maken op anderen.

Door bewust soberder te leven en minder waarde te hechten aan het tonen van welvaart, vermijd je de verleiding om onnodige en impulsieve aankopen te doen. “Mensen die zich niet laten meeslepen door sociale druk om er rijk uit te zien, hebben vaak een gezondere financiële situatie,” legt Wong uit.

3. Let op je sociale kring.
Wong noemt ook het belang van de mensen om je heen. “Je sociale omgeving heeft een grote invloed op je uitgaven. Omring jezelf met mensen die je inspireren om verstandig met geld om te gaan.”

Mensen in je omgeving die zuinig en bewust omgaan met geld, kunnen je helpen om ook zelf meer discipline te hebben in je uitgavenpatroon.

Met deze tips kunnen Surinamers, maar ook anderen hopelijk makkelijker de eindjes aan elkaar knopen en bewuster omgaan met hun financiën.