President Santokhi en voorzitter America-Francisca benadrukken historische banden en toekomstige samenwerking

Staten-2-1024x683

Tijdens een buitengewone vergadering van de Staten van Curaçao heeft voorzitter Charetti Maria America-Francisca president Chandrikapersad Santokhi verwelkomd.

Deze bijeenkomst, gehouden op woensdag 23 oktober, markeerde een belangrijke stap in het versterken van de bilaterale relatie tussen de twee landen, met een sterke focus op hun lange en rijke geschiedenis en de mogelijkheden voor toekomstige samenwerking.

In haar toespraak onderstreepte voorzitter America-Francisca dat het bezoek van president Santokhi niet alleen de vriendschap tussen Curaçao en Suriname symboliseert, maar ook de diepgewortelde culturele verbondenheid tussen hun volkeren.

“Curaçao en Suriname hebben een unieke relatie, gevormd door gedeelde ervaringen uit ons koloniale verleden. Ondanks de geografische afstand zijn onze samenlevingen nauw met elkaar verweven,” merkte ze op.

President Santokhi sprak over de diplomatieke betrekkingen die op 25 november 1975 zijn gevestigd, gebaseerd op wederzijds respect en een hechte vriendschapsband.

Hij wees erop dat meer dan 16.000 Surinamers momenteel in Curaçao wonen en een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap.

“De relatie tussen Suriname en Curaçao heeft veel potentie en is een band die we verder moeten uitbouwen,” aldus het staatshoofd.

Tijdens zijn toespraak gaf hij een update over de economische situatie in Suriname, waarbij hij recente verbeteringen en investeringsmogelijkheden in de olie- en gassector belichtte.

Hij nodigde ondernemers uit om de kansen in Suriname te verkennen en samen te werken aan economische transformatie.

Zowel de voorzitter als de president benadrukten dat de erfenis van hun gedeelde verleden niet alleen uitdagingen met zich meebrengt, maar ook kansen biedt.

“Onze vriendschappelijke banden getuigen van de kracht van solidariteit, waarbij we elkaar blijven ondersteunen en versterken,” stelde America-Francisca.

Volgens de voorzitter van de Staten markeert dit bezoek het begin van een nieuwe fase in de relatie tussen Suriname en Curaçao.

Beide regeringen, parlementen en volkeren hebben nu meer dan ooit de kans om samen te werken aan duurzame ontwikkeling, het versterken van democratische waarden en het bouwen van bruggen tussen de samenlevingen.

Ze kijkt uit naar een verdere verdieping van de vruchtbare relatie, om samen een toekomst te creëren waarin zowel Curaçao als Suriname kunnen bloeien en bijdragen aan een sterker, meer verbonden Caribisch gebied.