Suriname herdenkt Dag van de Verenigde Naties

Dag van de VN

Suriname herdenkt op 24 oktober 2024 de oprichting van de Verenigde Naties (VN), 79 jaar geleden, met als missie internationale vrede en veiligheid te waarborgen.

Op deze dag worden enkele overheidsgebouwen blauw verlicht, een symbolische geste die Suriname’s toewijding aan de VN-doelstellingen benadrukt.

Deze doelstellingen omvatten internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling en mensenrechten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) onderhoudt de relatie met de VN, waarbij het directoraat Buitenlandse Zaken politiek gericht is en het directoraat Internationale Samenwerking vooral projectmatig werkt, inclusief de coördinatie van de Sustainable Development Goals (SDGs).

Suriname is sinds 1975 lid van de VN en de samenwerking verloopt via het United Nations Multi Country Sustainable Development Cooperation Framework (UNMSDCF) 2022-2026 en het Country Implementation Plan (CIP) 2022-2023.

Met nog zeven jaar te gaan tot de deadline voor de SDG’s, legt VN-dag 2024 nadruk op gezamenlijke inspanningen voor uitdagingen zoals klimaatverandering, armoedebestrijding en gendergelijkheid.

Suriname blijft zich inzetten om deze doelen te bereiken door beleid en programma’s die gericht zijn op milieu, inclusieve groei en gelijke rechten voor iedereen.

Deze herdenking sluit aan bij wereldwijde activiteiten om het werk van de VN te eren.