597 Netwerken tegen voorschot zonder volksraadpleging, pleit voor nationale spaarpot

olie suriname

In een recent interview heeft Annand Jagesar, directeur van Staatsolie, aangegeven dat de olie-inkomsten een kans bieden voor Suriname om de huidige financiële noodsituatie te verlichten door middel van een voorschot.

Hoewel dit voorstel begrijpelijk is gezien de ernstige economische uitdagingen waarmee het land kampt, is er bezorgdheid dat dit besluit zonder toestemming van het volk genomen zou kunnen worden.

597 Netwerken, onder leiding van Ruben del Prado, waarschuwt voor de gevaren van populistische politiek en benadrukt het belang van een andere koers.

Volgens del Prado mag een dergelijke ingreep nooit een politiek instrument worden om stemmen te winnen, zeker niet zo dicht bij de verkiezingen. “Zelfs als er instemming is, bestaat het risico dat de oude politieke reflexen na een paar maanden weer de kop opsteken. De vraag is: willen we dat, of kiezen we voor een nieuwe aanpak?”

597 Netwerken stelt voor om een tijdelijke Nationale Spaarpot op te richten, beheerd door een onafhankelijke organisatie, zonder enige politieke invloed. Dit fonds zou aan strikte principes van goed bestuur moeten voldoen en volledig transparant zijn.

Jagesar zou, gezien zijn expertise en rol bij Staatsolie, een geschikte voorzitter kunnen zijn, met een representatief bestuur van professionals uit verschillende sectoren.

Dit bestuur, samen met een klein operationeel team, zou verantwoordelijk zijn voor een eerlijke en efficiënte verdeling van de middelen. Transparantie en automatisering zouden hierbij cruciaal zijn om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het fonds zou halfjaarlijks verantwoording afleggen aan De Nationale Assemblée (DNA), om ervoor te zorgen dat partijpolitieke bemoeienis volledig wordt uitgesloten.

Het doel is om een team van jonge, gedreven professionals aan te stellen, buiten de invloedsfeer van politici, om de operationele uitvoering van dit fonds te waarborgen.

Dit is hét moment voor Suriname om te laten zien dat we onze natuurlijke rijkdommen op een volwassen en verantwoorde manier kunnen beheren.

Deskundigen en internationale organisaties zoals de IDB kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een solide en transparante aanpak, die voldoet aan de principes van goed bestuur en onafhankelijkheid van politieke partijen.

Voor de lange termijn pleit 597 Netwerken voor de oprichting van een autonoom welvaartsfonds, gebaseerd op het Noorse model.

Dit fonds zou de inkomsten uit olie- en gaswinning beheren en investeren in stabiele markten, om zo een duurzame economische basis te creëren voor de komende decennia, zelfs wanneer de vraag naar olie wereldwijd afneemt.